Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Zeven genomineerden Literatuurprijs Schiermonnikoog bekend

Gepubliceerd op: 27 september 2022 11:30

De columns van Cocky Sietses, Alexa Gratema, Titia Bouma, Dyami Milarson, Inne Bilker, Simon van Wetten en Thomas Theisens zijn genomineerd voor de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022. In het Nederlands, Fries of Schiermonnikoogs schreven zij prachtige stukjes proza over het thema NATUUR LEEFT? Zaterdag 1 oktober om 16.15 uur vindt in de Got Tjark op Schiermonnikoog de prijsuitreiking plaats van de columnwedstrijd.

NATUUR LEEFT? is het thema van de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022. Daarop kwamen 86 inzendingen binnen in de vorm van een column. In maximaal vierhonderd woorden mochten deelnemers hun creativiteit, emoties, dromen en opvattingen delen. Hieronder kunt u de inzendingen van de zeven genomineerden lezen. De keus voor het thema NATUUR LEEFT? is ingegeven door de vele discussies over een hoogspanningskabel onder Schiermonnikoog door het kwetsbare natuurgebied en de Waddenzee en over booreilanden in de Noordzee en in de Waddenzee boven het Friese Ternaard. 

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 1 oktober 2022, tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Dit begint om 16.15 uur in de Got Tjark, dit is voor iedereen vrij te bezoeken, aanmelden is niet nodig. Pianist Nikola Meeuwsen verzorgt een optreden. Hij voert Meeuwenvlucht uit, een compositie van Röntgen. De componist schreef dit stuk op Schiermonnikoog. Koos Dijksterhuis leest tijdens de prijsuitreiking een column voor.

Lezing Koos Dijksterhuis
Voorafgaand aan de prijsuitreiking is er een lezing van Koos Dijksterhuis in Bibliotheek Schiermonnikoog. Van 14.00 - 16.00 uur vertelt hij over zijn vak als natuurcolumnist; wat komt er zoal bij kijken om een goede (natuur)column te schrijven? Hoe vertaalt hij de inspiratie uit de natuur naar zijn columns en boeken? Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen. Voor deze lezing is het wel nodig u aan te melden. Aanmelden kan hier.

Jury 
De jury van de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022 beoordeelt alle ingezonden columns anoniem. De jury bestaat uit: Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, Simone de Boer, voorheen bibliothecaris Schiermonnikoog en Koos Dijksterhuis, columnist van het landelijke dagblad Trouw en schrijver van natuurboeken. 

De Werkgroep Literatuurprijs Schiermonnikoog organiseert de columnwedstrijd in samenwerking met Bibliotheek Schiermonnikoog/Bibliotheken Noord Fryslân en wordt ondersteund door Havenrestaurant Wad Anderz, Hotel Brasserie Brakzand en Kolstein Lifestyle & Boeken. De Werkgroep is samengesteld uit: Josine Olgers, Stichting NoorderBeeld, Romy Dam, Kunstgroep Sjain, Thom Verheul, documentairemaker, en Gerard Beentjes, De Literaire Werkplaats.

Lees de columns van de zeven genomineerden