Gratis bloemzaad in de Bibliotheek

Gepubliceerd op: 5 april 2022 09:17

In Bibliotheek Terschelling, Ameland (Nes) en Schiermonnikoog zijn gratis zakjes bloemzaad verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. Bijen en vlinders hebben niet genoeg te eten en daarom zijn er op 1500 plekken in Nederland Voedselbanken voor Bijen geopend, een initiatief van The Pollinators. In de zakjes zitten vijftien verschillende soorten bloemen, wat ook goed is voor de biodiversiteit.

The Pollinators zetten zich al jaren in voor meer voedsel voor bestuivers zoals bijen en vlinders en meer biodiversiteit. Bestuivende insecten zijn cruciaal voor gezonde ecosystemen. Meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten. The Pollinators bedenkt daarom acties om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het beschermen van de insecten. Dat is zeker gelukt met de Voedselbanken voor Bijen, op meer dan 1500 plekken in Nederland liggen de zakjes bloemzaad klaar. Bij particulieren thuis, maar ook in bibliotheken.

Deze actie past goed bij de bibliotheken op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, omdat zij ook een zadenbibliotheek hebben. In deze bibliotheek kunnen bezoekers groente-, bloem- en kruidenzaden lenen. Ze zaaien het thuis en als de planten uitgebloeid zijn, verzamelen ze de zaadjes en deze brengen ze weer terug naar de bibliotheek. De zadenbibliotheek is doorlopend geopend, het bloemzaad van de Voedselbank voor Bijen is vanaf 1 april verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. Bekijk alle locaties van de zadenbibliotheek >>>