Zadenbibliotheek Fryslân

Zadenbibliotheek Fryslân

De zadenbibliotheek is een plek waar u zaden gratis kunt lenen en ruilen. Er is een ruime collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De collectie bestaat uit onbespoten zaden die zijn verzameld in de Perma-tuin in Joure, zijn ingebracht door andere tuiniers en leners of zijn overgebleven bij bedrijven.

Hoe werkt een zadenbibliotheek?

Een zadenbibliotheek werkt net als een gewone bibliotheek, maar in plaats van boeken leent u zaden. U kiest zaden die u nieuwsgierig maken of die u graag wilt hebben. Als u zaden leent, zaait u ze in de tuin. Van de planten die opkomen, laat u de mooiste plant bloeien én zaad maken. Dit zaad verzamelt u en laat u drogen. Na het drogen brengt u een deel van deze zaden terug naar de zadenbibliotheek. Uw zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend.

De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dit zijn onbespoten zaden, die niet ouder zijn dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.

U kunt de zaden gratis lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn. De Bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Wel vragen we mensen die gebruik maken van de zadenbibliotheek om zich aan te melden als lid van de Zadenbibliotheek Fryslân.

Groeiende collectie door inleveren en ruilen

Door het ruilen en inleveren (doneren) van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we met elkaar bij aan een grotere biodiversiteit. Heeft u meer zaden dan u gaat zaaien of heeft u een (kleine) zadencollectie en kunt u wat missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de zadenbibliotheek.

Locaties

Zadenbibliotheek Fryslân is in 2017 opgericht door Roeach en haar perma-tuin. Met groot succes! In het voorjaar van 2020 stellen 20 zadenbibliotheken samen al 185 soorten zaden ter beschikking. U vindt deze onder andere in onderstaande bibliotheken. Wij heten u van harte welkom.  

Bibliotheek Ameland-Nes
Bibliotheek Buitenpost
Bibliotheek De Westereen
Bibliotheek Franker
Bibliotheek Harlingen
Bibliotheek Schiermonnikoog
Bibliotheek St.-Annaparochie
Bibliotheek Terschelling
Bibliotheek Vlieland