Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Zadenbibliotheek

Zadenbibliotheek Fryslân

Steek uw handen uit de mouwen en de groene vingers in de grond; want door de zadenbibliotheek heeft u altijd nieuwe zaden te planten.

Bij de Bibliotheek vindt u een ruime collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen die u - net als een boek - gratis mee naar huis mag nemen. Staat er een prachtige volgroeide plant? Verzamel de zaden en vul de zadenbibliotheek weer aan!

Hoe werkt een zadenbibliotheek?

Kom naar de Bibliotheek en kies de zaden die u nieuwsgierig maken. Neem ze gratis mee en zaai de zaden in uw eigen tuin of in uw moestuintje. Geef de zaden een beetje liefde en aandacht, tot ze zijn uitgegroeid tot de mooiste planten. Heeft uw plant zaden gemaakt? Dan voegen we daar graag een aantal van toe aan onze collectie. Bij het uitlenen van zaden vragen we of u zich wilt aanmelden als lid van de Zadenbibliotheek Nederland.

En collectie die groeit!

De zadenbibliotheek bestaat uit onbespoten zaden die zijn verzameld in de Perma-tuin in Joure. Maar ook andere tuiniers of bedrijven brengen overgebleven zaden bij ons. De zaden zijn niet in contact geweest met chemische middelen, jong én zien er fris en levenskrachtig uit.

Door het ruilen en inleveren (doneren) van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we met elkaar bij aan een grotere biodiversiteit. Heeft u zaden en kunt u wat missen? Kom eens langs en ruil of doneer een deel aan de zadenbibliotheek.

Locaties

De Zadenbibliotheek is in 2017 opgericht door Roeach en haar perma-tuin. Met groot succes! In het voorjaar van 2020 stellen 20 zadenbibliotheken samen al 185 soorten zaden ter beschikking. U bent van harte welkom in onze zadenbibliotheken:

Bibliotheek Ameland-Nes
Bibliotheek Buitenpost
Bibliotheek De Westereen
Bibliotheek Franker
Bibliotheek Harlingen
Bibliotheek Schiermonnikoog
Bibliotheek St.-Annaparochie
Bibliotheek Terschelling
Bibliotheek Vlieland

Meer weten of lid worden van Zadenbibliotheek