Bibliotheek start afhaal- en terugbrengservice

Gepubliceerd op: 14 december 2020 21:48

Nu bibliotheken in ieder geval tot en met 19 januari 2021 gesloten blijven, heeft Bibliotheken Noord Fryslân besloten een afhaalservice op te zetten. De bibliotheek biedt naast de afhaalservice voor haar leden mogelijkheden om online te lezen: e-books en luisterboeken. Zowel de afhaalservice als het online lezen is gratis voor leden van de bibliotheek.

De afhaalservice is gratis voor leden van Bibliotheken op Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland en in Dronryp, De Westereen, Dokkum, Franeker, Harlingen, St.-Annaparochie, Kollum, Surhuisterveen, Buitenpost en Hallum. Zij kunnen op ontdekdebieb.nl/corona een aanvraagformulier invullen waarop ze vijf voorkeuren aangeven. Wie moeite heeft met het online invullen van het formulier kan contact opnemen met de klantenservice van de bibliotheek en de bestelling telefonisch doorgeven.

Gebruik maken van de afhaal- en terugbrengservice

De bibliotheekmedewerkers doen hun best om zoveel mogelijk boeken van de aanvraag bij elkaar te zoeken. De klanten worden gebeld als hun boeken klaar staan. De medewerkers geven dan een ophaalmiddag aan. Op de aangegeven middag staan de boeken -voorzien van de naam van de klant- klaar in de hal van bibliotheek. De rest van de bibliotheek is afgesloten. Terugbrengen van geleende materialen kan ook, maar uitsluitend op afspraak. Klanten vullen hiervoor online een aanvraagformulier in.

Bibliotheken Noord Fryslân doet er alles aan om het afhalen van boeken zo veilig mogelijk te laten verlopen. Een goede planning zorgt er bijvoorbeeld voor dat er per middag maar een beperkt aantal mensen hun boeken kunnen ophalen. De bibliotheekmedewerkers komen niet in contact met klanten en vanzelfsprekend blijven zieke medewerkers thuis. De rest van de bibliotheek is afgesloten en de aangevraagde boeken zijn al op de pas van de klanten gezet, zodat er zo weinig mogelijk handelingen hoeven plaats te vinden. Van de klanten verwacht de bibliotheek dat zij 1,5 meter afstand houden, thuis blijven als zij ziek zijn en alleen naar de bibliotheek komen.