160 scholieren naar Jeugd Literair Festival Harlingen

Gepubliceerd op: 8 juni 2023 10:15

Ruim 160 scholieren wonen het allereerste Jeugd Literair Festival bij in Harlingen. De leerlingen uit de vierde klas van RSG Simon Vestdijk krijgen een prachtig programma voorgeschoteld waarin alles draait om lezen en boeken. Het Jeugd Literair Festival is op vrijdag 9 juni, een dag later is het Literair Festival Harlingen, voor volwassenen, op dezelfde locatie: de tuin achter bibliotheek, boekhandel en museum aan de Voorstraat in Harlingen.

Erik Betten is de eerste schrijver die de leerlingen ontmoeten. De thriller-auteur neemt ze mee in zijn verhalen en manier van schrijven. Daarna gaan de leerlingen naar de workshop van hun keuze. Schrijven ze zelf een spannend verhaal onder leiding van Erik Betten, maken ze een mooie strip met striptekenaar Jan Cleijne, leren ze het vak van journalist en schrijver Jeroen Siebelink, schrijven ze een eigen rap met Jooz Pentury of volgen ze een workshop wild writing of book folding in de bieb?

In de pauze speelt indiepop-band De Koots en daarna gaan de leerlingen aan de slag met de tweede workshop. Daarna sluit journalist en schrijfster Anne-Gine Goemans het festival af. Zij won in Harlingen de Anton Wachterprijs in 2008, voor haar debuut Ziekzoekers en voor haar tweede roman Glijvlucht kreeg ze de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs 2012. Een prachtige naam dus om het festival mee af te sluiten. Met het festival willen de culturele partners aan de Voorstraat én de scholengemeenschap literatuur op een andere manier onder de aandacht van jongeren brengen.

Bij het Literair Festival Harlingen 2022 waren de jongeren óók betrokken, zij maakten toen stapelgedichten in de bibliotheek en de winnaars van deze dichtwedstrijd droegen hun gedicht voor tijdens het festival. Dat smaakte naar meer. Zowel RSG Simon Vestdijk als de bibliotheek, het museum en de boekhandel zochten naar een manier om de leerlingen nóg meer bij het festival te betrekken. Het resultaat is een heus Jeugd Literair Festival, voorafgaand aan het Literair Festival Harlingen.

Op 10 juni verwelkomt het festival onder andere Connie Palmen. Connie Palmen behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Ook literatuurcriticus, reisjournalist, essayist, schrijver én muzikant Auke Hulst staat op het podium in Harlingen. Schrijver Doeke Sijens vertelt over de totstandkoming van zijn biografie van Trinus Riemersma. Spoken word komt van Myron Hamming, ex-topsporter én stadsdichter van Groningen. En we verwelkomen ook Niña Weijers in Harlingen, de schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019). De presentatie van het festival is bij Kirsten van Santen, kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, in goede handen.
 

Meer over Literair Festival Harlingen