Veel gestelde vragen over het startabonnement

Direct lid worden

Het startabonnement is gratis voor 18- tot en met 30-jarigen. Met dit abonnement leen je 12 boeken, tijdschriften en films per jaar. E-books en luisterboeken horen hier niet bij. Ben je al lid, maar wil je overstappen, loop dan binnen bij één van onze bibliotheken of neem contact op met de klantenservice (info@bnfrl.nl // 088-1656 123 // whatsapp: 06-1512 7202). Heb je nu nog een jeugdabonnement, dan wordt dat abonnement automatisch omgezet naar het startabonnement op de dag dat je 18 jaar wordt.


Lid worden en overstappen

Kosten, looptijd en voorwaarden

Het startonnement is een gratis abonnement voor 18 tot en met 30-jarigen. Met dit abonnement kun je 12 items per jaar lenen, waaronder boeken, tijdschriften en films. E-books en luisterboeken horen hier niet bij.

Ben je al lid, maar wil je overstappen, loop dan binnen bij één van onze bibliotheken
of neem contact op met de klantenservice (info@bnfrl.nl // 088-1656 123 // whatsapp: 06-1512 7202). Heb je nu nog een jeugdabonnement, dan wordt dat abonnement automatisch omgezet naar het startabonnement op de dag dat je 18 jaar wordt.

Hoe sluit ik het gratis startabonnement af?

Het startabonnement afsluiten kan via deze website of in de bibliotheek.
Kies je voor online lid worden, dan kun je de pas afhalen in een vestiging naar
keuze. Neem bij het ophalen van je pas wel je identiteitsbewijs mee. Sluit je
een abonnement in de bibliotheek af, dan krijg je de pas direct mee en kun je
ook direct lenen. Neem ook voor inschrijven in de bibliotheek een id-bewijs
mee.

Ben je al lid, maar wil je overstappen, loop dan binnen bij één van onze bibliotheken
of neem contact op met de klantenservice (info@bnfrl.nl // 088-1656 123 // whatsapp: 06-1512 7202). Heb je nu nog een jeugdabonnement, dan wordt dat abonnement automatisch omgezet naar het startabonnement op de dag dat je 18 jaar wordt.

Waar kan ik het startabonnement afsluiten? Welke bibliotheken bieden een gratis abonnement voor volwassenen?

Het gratis startabonnement is een initiatief van Bibliotheken Noord Fryslân met vijftien vestigingen op Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland en in Buitenpost, De Westereen, Dokkum, Dronryp, Franeker, Hallum, Harlingen, Kollum, St.-Annaparochie en Surhuisterveen. In al deze bibliotheken en online op deze website kun je het gratis startabonnement afsluiten.

Ik woon buiten Friesland, kan ik dan het startabonnement afsluiten?

Het startabonnement is in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van ons werkgebied (negen gemeenten in Noord-Fryslân). 
 

Ik ben 30 jaar, kan ik het abonnement nog afsluiten?

Ja, dat kan zeker. Het startabonnement kun je afsluiten tussen je 18de en 31ste verjaardag.

Kan ik overstappen van een betaald abonnement naar het startabonnement of andersom?

Ja, overstappen van bijvoorbeeld een basis-abonnement, budget-abonnement of luxe-abonnement naar een startabonnement (of andersom) is geen enkel probleem. Het omzetten naar een duurder abonnement kan per direct. Omzetten naar een goedkoper abonnement kan met een opzegtermijn van 1 maand, het eventueel resterende abonnementsgeld wordt vervolgens teruggestort. Overstappen kan niet online, maar alleen in een vestiging of via de klantenservice: (info@bnfrl.nl // 088-1656 123 // whatsapp: 06-1512 7202).

Heb je nu nog een jeugdabonnement, dan wordt dat abonnement automatisch omgezet naar het startabonnement op de dag dat je 18 jaar wordt.

Stopt het startabonnement automatisch?

Op de laatste dag van de maand waarin je 31 wordt, stopt het startabonnement automatisch, het wordt dan omgezet naar een budgetabonnement. Dit abonnement is ook gratis, maar je betaalt een klein bedrag per geleend item (€1,50). Ook met het budgetabonnement kun je gebruikmaken van de diensten van de bibliotheek bijvoorbeeld een tijdschrift lezen in de bibliotheek, de studie- en werkplekken, databanken, workshops etc. E-books zijn uitgesloten bij zowel het start- als het budgetabonnement. Je kunt er ook voor kiezen om over te stappen op een basisabonnement. Je ontvangt daarvoor een eenmalige aanbieding via de e-mail.

Waar en wat kan ik lenen?

Kan ik met een startabonnement alleen in Noord-Fryslan lenen?

Nee, jouw startabonnement is geldig in alle Friese bibliotheken. Je kunt het abonnement alleen afsluiten in een vestiging van Bibliotheken Noord Fryslân, maar je kunt vervolgens ook lenen in alle andere Friese bibliotheken, bijvoorbeeld Leeuwarden, Heerenveen, Drachten of Burgum. Heb je vragen over je startabonnement, neem dan contact op met de klantenservice: (info@bnfrl.nl // 088-1656 123 // whatsapp: 06-1512 7202).

Kan ik met een startabonnement in heel Nederland lenen? Kan ik met een startabonnement gastlenen?

Nee, dat kan helaas niet.

Kan ik met het startabonnement ook e-books lenen?

Nee, helaas zijn e-books uitgesloten bij deze abonnementsvorm. Met het basisabonnement heb je wel onbeperkt toegang tot e-books en luisterboeken.

Kan ik met het startabonnement ook luisterboeken lenen?

Nee, helaas zijn luisterboeken uitgesloten bij deze abonnementsvorm. Met het basisabonnement heb je wel onbeperkt toegang tot e-books en luisterboeken.

Hoeveel boeken mag ik per keer lenen met het startabonnement?

Met het startabonnement kun je per abonnementsjaar (vanaf de maand dat je lid wordt tot 12 maanden later) 12 items lenen. Je kunt maximaal 10 items op je pas zetten en tegelijkertijd lenen. Je mag de geleende boeken maximaal twee keer gratis verlengen.

Is het startabonnement een boetevrij abonnement?

Ja, alle vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân zijn boetevrije bibliotheken. Dat betekent dat je geen boete krijgt als je boeken of tijdschriften te laat terugbrengt. Wel ontvang je herinneringen als de materialen nog niet terug zijn nadat de uitleentermijn (4 weken) is verlopen en uiteindelijk krijg je een factuur omdat we er in dat geval vanuit gaan dat je de boeken graag wilt houden.

Wat kan ik allemaal met het startabonnement?

Met het startabonnement kun je boeken, tijdschriften en films lenen (maximaal 12 per jaar). Je mag de geleende boeken maximaal twee keer gratis verlengen. Ook kun je gebruikmaken van databanken, zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond, maar je kunt ook gratis oefenen voor het autotheorie-examen, gratis de nieuwste tijdschriften lenen met de tijdschriften-app, er zijn gratis studie- en werkplekken (met snelle wifi en gratis print- en kopieerfaciliteiten), boeken die je kunt gebruiken bij uw studie, de allernieuwste boeken, workshops, bijeenkomsten voor werkzoekenden, gratis kranten en tijdschriften lezen in de bibliotheek (met in bijna alle bibliotheken een gratis bakje koffie of thee) en nog veel meer.

Hoeveel kan ik (nog) lenen?

Ik heb dit jaar al 12 items geleend. En nu? Wat als het startabonnement ‘op’ is? Wat als mijn leenstrippen op zijn?

Het startabonnement werkt met een strippenkaart. Elk abonnementsjaar (vanaf de maand dat je lid wordt tot 12 maanden later) krijg je een strippenkaart met 12 leenstrippen. Zijn jouw leenstrippen op, maar wil je wel direct meer lenen, dan kun je ervoor kiezen om over te stappen op een basisabonnement, voor overstappers hebben we een interessante welkomstkorting. Vraag ernaar bij de balie of neem contact op met de klantenservice (info@bnfrl.nl // 088-1656 123 // whatsapp: 06-1512 7202). Ook als je abonnement ‘op’ is, kun je gebruik blijven maken van de bibliotheek: bijvoorbeeld een tijdschrift lezen in de bibliotheek of in de tijdschriftenapp, de studie- en werkplekken, databanken, workshops etc.

Ik heb al 12 items geleend, wanneer kan ik weer 12 nieuwe items lenen?

In de maand waarin je je abonnement hebt afgesloten, krijg je weer nieuwe leenstrippen. Wil je zien wanneer dit is, log dan in op onze website en kijk bij ‘mijn gegevens’. Bij ‘abonnement’ staat in welke maand je lid geworden bent.

Hoeveel kan ik nog lenen? Hoeveel leenstrippen heb ik nog?

Als je inlogt op Mijn Bibliotheek  of in de Bibliotheek Wise App ga je naar Details financiële posten, daar zie je hoeveel leenstrippen je nog hebt. Ook aan de balie kunnen ze vertellen hoeveel je nog kunt lenen.

Ik heb dit jaar maar 3 boeken geleend, mag ik de rest van mijn leenstrippen meenemen naar volgend jaar?

Nee, dat kan niet. Je kunt elk abonnementsjaar opnieuw 12 items lenen.

Kost verlengen een leenstrip? Geldt een verlenging als een nieuwe uitlening?

Nee, met het startabonnement mag je (net als met andere abonnementen) twee keer gratis verlengen. Zo kun je een boek of tijdschrift maximaal 12 weken (3x 4 weken) houden. Verlengen kan alleen als niemand anders het boek gereserveerd heeft. Je kunt boeken verlengen via Mijn Bibliotheek (door in te loggen op deze website) of in de Bibliotheek Wise App. Als je een boek eerst inlevert en vervolgens opnieuw leent, telt het wel als een nieuwe uitlening en ‘betaal’ je dus wel een leenstrip.

Kost reserveren een leenstrip? Ik heb een boek gereserveerd, maar niet opgehaald, kost dat wel een leenstrip?

Met je startabonnement kun je thuis, via onze website of de Bibliotheek Wise app boeken, tijdschriften en films reserveren. Je geeft aan in welke vestiging je het wilt ophalen en zodra het voor je klaar staat, ontvang je bericht. Iets reserveren kost geen leenstrip. Pas als je langskomt om je reservering op te halen, ‘betaal’ je een leenstrip.

Waarom een startabonnement?

Waarom heeft de bibliotheek een gratis abonnement voor 18- tot 30-jarigen?

Het liefst zou de bibliotheek gratis zijn voor iedereen, zodat iedereen toegang heeft tot boeken, kennis en workshops. Maar dat kan de bibliotheek niet betalen. Alle bibliotheken zijn gratis voor kinderen tot 18 jaar, omdat het voor die doelgroep zo belangrijk is om te leren lezen. Vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Wij starten nu ook met een gratis startabonnement voor de groep 18- tot 30-jarigen. In die groep zitten veel scholieren, studenten en starters op de arbeidsmarkt, voor hen is een bibliotheekabonnement een hele uitgave. Bovendien is dit de groep die we voorheen minder in de bibliotheek zagen. Jammer, want ook deze groep hebben we van alles te bieden. Denk aan het gratis oefenen voor het autotheorie-examen, gratis studie- en werkplekken (met snelle wifi en gratis print- en kopieerfaciliteiten), boeken die je kunt gebruiken bij je studie, de allernieuwste boeken, workshops, bijeenkomsten voor werkzoekenden, gratis kranten en tijdschriften lezen in de bibliotheek (met in de meeste vestigingen een gratis bakje koffie of thee) en nog veel meer.
 

Waarom is de bibliotheek niet gratis voor iedereen?

Het liefst zou de Bibliotheek gratis zijn voor iedereen, zodat iedereen toegang heeft tot boeken, kennis en workshops. Maar dat kan de Bibliotheek niet betalen.


Inschrijven

Inschrijven voor het startabonnement kan online en in de Bibliotheek. Heb jij je online ingeschreven? Dan maken we jouw pas klaar tijdens jouw eerstvolgende bibliotheekbezoek. Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee.