Literatuurprijs Schier: schrijf mooiste column

Gepubliceerd op: 5 mei 2022 17:12

NATUUR LEEFT? - Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022

NATUUR LEEFT? is het thema van de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022.  Wie schrijft verrassend, ironisch, boos, uitdagend, hemeltergend, discussie uitlokkend, stijlvol, eigenwijs of satirisch een stevig stukje over het thema NATUUR LEEFT? Immers, een column is een kort stukje proza, waarin een schrijver zijn of haar eigen mening verwoordt.

In de vorige twee edities ging het om een gedicht en een Zeer Kort Verhaal. Er waren ruim 250 inzendingen uit heel Nederland, en ook uit België en Duitsland en zelfs uit Vietnam. Dit jaar gaat het om een column. De keus voor het thema NATUUR LEEFT? is ingegeven door de vele discussies over een hoogspanningskabel onder Schiermonnikoog door het kwetsbare natuurgebied en de Waddenzee en over booreilanden in de Noordzee en in de Waddenzee boven het Friese Ternaard. Deelnemers hoeven zich echter niet te beperken tot wat er gebeurt in en om de Waddenzee. Met het vraagteken daagt de werkgroep deelnemers uit om een eigen visie op de toekomst van de natuur te geven en op de verhouding mens en natuur.

Iedere deelnemer mag één column insturen tot en met 1 september 2022 naar het mailadres natuurleeft@gmail.com. De column heeft minimaal tweehonderd en maximaal vierhonderd woorden. Deelnemers kunnen het wedstrijdreglement opvragen via het mailadres.

Jury
De jury bestaat uit: Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, Simone de Boer, voorheen bibliothecaris Schiermonnikoog en Koos Dijksterhuis, columnist van het landelijke dagblad Trouw en schrijver van natuurboeken. De jury van de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2022 beoordeelt alle ingezonden columns anoniem. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 1 oktober 2022, tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Werkgroep
De Werkgroep Literatuurprijs Schiermonnikoog organiseert de columnwedstrijd in samenwerking met Bibliotheek Schiermonnikoog/Bibliotheken Noord Fryslân en wordt ondersteund door Havenrestaurant Wad Anderz, Hotel Brasserie Brakzand en Kolstein Lifestyle & Boeken. De Werkgroep is samengesteld uit: Josine Olgers, Stichting NoorderBeeld, Romy Dam, Kunstgroep Sjain, Thom Verheul, documentairemaker, en Gerard Beentjes, De Literaire Werkplaats.