Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Sterre en Lianne beste voorlezers Noardeast-Fryslân

Gepubliceerd op: 10 maart 2022 15:21

Op woensdag 9 maart organiseerde Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Nije Warf in Wâlterswâld. Kandidaten van 23 basisscholen uit de regio Noordoost-Fryslân streden voor een plekje in de provinciale ronde. Sterre en Lianne werden de nummer één voorleeskampioenen.

23 enthousiaste voorlezers
De deelnemers zijn op hun eigen school al voorleeskampioen geworden en deden op 9 maart in de Nije Warf in Wâlterswâld een gooi naar een plekje in de provinciale ronde. Kandidaten van 23 basisscholen uit Buitenpost, Boelenslaan, Broeksterwâld, Damwâld, De Westereen, Drogeham, Ee, Feanwâlden, Ferwert, Harkema, Holwerd, Kollum, Nes Ameland, Schiermonnikoog, Surhuisterveen, Twijzel, Twijzelerheide en Wâlterswâld deden mee. De leerlingen lazen vol overgave een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.

Uitslag
Er werd in twee zalen voorgelezen wat in totaal zes voorleeskampioenen opleverde: twee nummers één, twee nummers twee en twee nummers drie.
1. Lianne Sonneveld, groep 8 van de Koningin Julianaschool in Kollum. Voorgelezen uit Operatie zeer ernstige ramp, Tosca Menten
1. Sterre van der Valle, groep 8 van de Prof. Casimirschool in Kollum. Voorgelezen uit:De Heksen, Roald Dahl
2. Arjen Braaksma, groep 7 van de Prins Bernhardschool in Kollum. Voorgelezen uit: De grijze jager- de ruïnes van Gorlan, John Flanegan
2. Amarins van der Meulen, groep 7 van De Hoekstien in Surhuisterveen. Voorgelezen uit: De Heksen, Roald Dahl
3. Ytzen Prins, groep 8 van De Tarissing in Drogeham. Voorgelezen uit: De Tempeljagers-vloek van de Inca’s, Micheal Reefs
3. Klasina Beerda, groep 8 van De Oanrin in Twijzel. Voorgelezen uit: Op een morgen stond ze daar, Per Nilsson

De jury prees de overtuiging waarmee Lianne voorlas. Ze las volgens hen heel natuurlijk voor, op haar gemak, met kalmte en goed verstaanbaar. Sterre kende het verhaal van voor naar achteren en vertelde alsof ze het zelf had meegemaakt en met veel energie, maar toch beheerst. Deze twee voorleeskampioenen mogen door naar de provinciale ronde op 10 mei in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 25 mei.

Professionele jury
De presentatie van de voorleeswedstrijd was in handen van Sander van Circus Salto (zaal 1) en Christien van der Meulen, leesconsulent van de Bibliotheek (zaal 2). Een professionele jury bestaande uit dichter Arjan Hut, schrijfster en vertaalster Martsje de Jong, auteur en dichter Kate Schlingemann, auteur en ‘berneboeke ambassadeur’ Lida Dijkstra, wethouder Noardeast-Fryslân Fedde Breeuwsma en wethouder Achtkarspelen Margreet Jonker luisterde aandachtig en met veel plezier naar alle mooie verhalen. Tijdens de pauze deed Sander van Circus Salto een act.

Leesplezier bevorderen
De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier onder kinderen in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat, is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. Jaarlijks doet bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd.