Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Scoor een Boek! trapt af op zestien basisscholen in Noord-Fryslân

Gepubliceerd op: 12 februari 2021 15:10

Sc Heerenveen en de Bibliotheek zetten samen hun kracht in. Het jaarlijks terugkerend leesproject ‘Scoor een Boek’ verbindt lezen aan de populairste sport in Nederland; voetbal. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen én om het hele gezin te enthousiasmeren.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! wil de bibliotheek dat bereiken. In de komende 10 weken gaan meer dan 500 leerlingen uit groep 5 en 6 van De Oanrin (Twijzel), De Wel (Broeksterwâld), De Pionier (Dokkum), De Gearing (Ee), De Rank (Metslawier), It Skriuwboerd (Surhuisterveen), De Wrâldwiizer (Niawier), De Wynroas (Wâlterswâld), De Bernebrêge (Surhuisterveen), De Toermalijn (Franeker), zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door Edwin Mulder, keeper van sc Heerenveen. It Fonnement (St.-Annaparochie), De Skeakel (Sexbierum), De Polle (Marsum), It Iepen Finster (Achlum), De Syl (Oude Bildtzijl) en It Fundamint (Hallum).

Edwin Mulder heeft deze week de aftrap van Scoor een boek gedaan en inmiddels zijn ze op alle scholen druk aan het lezen. Over vijf weken is het rust en bekijkt de keeper en de lees- en mediaconsulenten van de bibliotheek de tussenstand. Na tien weken lezen, sluiten de leerlingen het project sportief af. De buurtsportcoaches organiseren dan –als Corona het toelaat- leuke sportieve activiteiten.

Naast het scoren in de klas, kunnen ook gezinnen meedoen met Scoor een Boek!. Via een digitale applicatie kunnen gezinnen de strijd aangaan door leuke opdrachten uit te voeren en punten te verdienen. De klas met de meeste punten maakt kans op mooie prijzen. Daarnaast krijgen kinderen op school een Scoor-een-boek-pakketje. Daarin zit een poster en een stickervel. Is er thuis een boek, krant of tijdschrift (voor)gelezen, dan plakken de kinderen een sticker op de poster. De deelnemende gezinnen maken kans op kaartjes voor een wedstrijd van sc Heerenveen.

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie. Landelijk nemen de volgende clubs deel: AZ, Almere City, FC Cambuur, FC Emmen, FC Groningen, FC Volendam, Go Ahead Eagles, Heracles, PSV, RKC Waalwijk, SC Heerenveen en Willem II. Afhankelijk van het gebied heeft de Bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. Alleen in Friesland al doen er dit jaar 1800 leerlingen mee.