Pepijn en Sanne voorleeskampioenen!

Gepubliceerd op: 4 maart 2022 11:52

Pepijn Speelman van basisschool De Jutter op Vlieland en Sanne van Remundt van CBS de Slotschool in St.- Annaparochie hebben de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen op 2 maart in de Koornbeurs in Franeker. Samen gaan zij door naar de provinciale ronde op 10 mei in Theater de Skâns in Gorredijk.

26 kinderen lezen voor
Elk jaar organiseert Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Kandidaten van maar liefst 26 basisscholen uit de regio Noordwest-Fryslân namen het in De Koornbeurs in Franeker tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. Het ging om leerlingen van basisscholen uit Achlum, Berltsum, Bitgummole, Dronryp, Franeker, Hallum, Harlingen, Leeuwarden, Marsum, Menaam, Oosterbierum, Ried, Sexbierum, St.- Annaparochie, St.- Jacobiparochie, Tzum, Vlieland en West-Terschelling. De leerlingen lazen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.

Uitslag
Er werd in twee zalen voorgelezen wat in totaal zes voorleeskampioenen opleverde: twee nummers één, twee nummers twee en twee nummers drie.
1. Pepijn Speelman, groep 7 van De Jutter op Vlieland, gelezen uit De Vreselijke tweeling
    Sanne van Remundt, groep 8 van De Slotschool in St.- Annaparochie, gelezen uit Koning van Katoren
2. Fiene Zuiderhof, groep 8 van Het bAken in Harlingen, gelezen uit De grootste ettertjes van de wereld 2
    Romy Wohltmann, groep 8 van De Twiner in St.- Jacobiparochie, gelezen uit Lover of loser
3. Ella Cupido, groep 7 van West-Terschelling (via boekhandel Funke), gelezen uit Hoera voor Floor
    Amarins Osinga, groep 8 van de Toermalijn in Franeker, gelezen uit Juffrouw Pots

De jury vond dat bij Pepijn alles klopte: stem, leestempo en hij nam het publiek echt mee het verhaal in. Van Sanne zei de jury dat ze een fijn tempo had, goed de spanning op wist te bouwen en hen liet wegdromen in het verhaal.

Een echte jury
De presentatie was in handen van Sander van Circus Salto en Jan-Willem Plutschouw van Deksels Theater. In de jury zaten dichter Arjan Hut, schrijfster en vertaalster Martsje de Jong, auteur en dichter Kate Schlingemann, auteur en ‘berneboeke ambassadeur’ Lida Dijkstra, directeur van museum Hannemahuis Hugo ter Avest en wethouder van de gemeente Waadhoeke Nel Haarsma. In de pauze konden deelnemers en bezoekers genieten van een act van Sander van Circus Salto.

Leesplezier bevorderen
De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier onder kinderen in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat, is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. Jaarlijks doet bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd.