Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Micro:bits voor honderden tienjarigen: Project van gemeente, Kabelnoord en bibliotheek afgerond

Gepubliceerd op: 15 maart 2021 09:04

Drie jaar geleden kregen de kinderen uit toenmalig Dongeradeel voor het eerst rondom hun tiende verjaardag een Micro:Bit uitgereikt in de bibliotheek. Het was één groot feest met taart en een workshop zodat ze de basis van hun minicomputer leerden kennen. Thuis werden er heel wat uren doorgeprogrammeerd. Na voormalig Dongeradeel volgden de gemeenten Dantumadiel en Kollumerland en inmiddels hebben honderden tieners een Micro:Bit ontvangen. Tijd voor iets nieuws, vinden gemeenten, Kabelnoord en bibliotheek.

De mogelijkheden van internet en ict hebben enorme invloed op hoe we werken, zorgen, leven en communiceren. Digitale vaardigheden, zoals basiskennis over ict, het kunnen beoordelen van betrouwbaarheid van informatie, mediawijsheid en het begrijpen hoe computers werken, zijn nu al onmisbaar en worden in de nabije toekomst alleen maar belangrijker. De coronacrisis heeft dat nog eens extra zichtbaar gemaakt.

Digitale vaardigheden verankeren
‘Door dit project hebben we een onwijs aantal kinderen laagdrempelig kennis laten maken met digitale technologie. Door spelenderwijs aan de slag te gaan, hebben ze dingen geleerd waar ze ook in hun toekomst iets aan hebben’, zegt ook Doetie de Jager namens Bibliotheken Noord Fryslân. En dat is precies wat gemeenten, Kabelnoord en Bibliotheken Noord Fryslân drie jaar geleden voor ogen hadden. ‘In de tussenliggende drie jaar hebben digitale activiteiten een steeds grotere rol gekregen binnen onze activiteiten. Kinderen kunnen nu veel vaker dan alleen tijdens feestjes en veel meer dan alleen met een Micro:Bit aan de slag met programmeren en digitale vaardigheden. Die verdieping en verbreding is in gang gezet door dit Micro:Bit-project.’

Bibliotheek, Kabelnoord en de gemeente Noardeast-Fryslân broeden nu op nieuwe plannen zodat iedereen mee kan doen met de digitale ontwikkelingen. Want dat was misschien wel de grootste kracht van dit project: álle kinderen die tien werden, ontvingen een persoonlijke uitnodiging van de burgemeester om hun cadeau op te halen in de bibliotheek, of kregen er in Corona-tijd eentje thuisgestuurd. En daaraan werd massaal gehoor gegeven. De bibliotheek, Kabelnoord en de gemeente kijken terug op een hele mooie, inclusieve actie.