Melle Talsma voorleeskampioen Fryslân!

Gepubliceerd op: 14 mei 2021 15:25

Melle Talsma van It Iepen Finster uit Achlum heeft op 11 mei de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Fryslân gewonnen. Ondanks de huidige beperkingen kon de Friese finale toch live én coronaproof plaatsvinden. Het publiek kon via een livestream meejuichen met de 14 finalisten en zaten op het puntje van hun bureaustoel. Het was een feestje!

Kunstenaar in het voorlezen
Winnaar Melle las een fragment voor uit het boek ‘Papa Bandiet’ van David Walliams. Jurylid Loes Meijer (Logopediste en voorleescoach) zei het volgende tegen hem: “Je hebt een prachtig accent, heel knap hoe je een theezakje op 20 manieren beschreven hebt, je bent een kunstenaar in het voorlezen. Je hebt een goede stem, mooie tempowisselingen, ik zat er helemaal in en heb erg gelachen, je hebt de humor te pakken en volgens mij ga jij het heel goed doen tijdens de landelijke finale." Juryleden Harmen Akerboom (beleidsambtenaar bij de Provinsje Fryslân) en Liedeke Pol (allereerste winnares van de provinciale en de landelijke finale) waren het hier unaniem mee eens. De tweede prijs ging naar Mieke van der Linde van OBS de Aventurijn uit Munnekeburen en de derde prijs was voor Hidde de Haas van CBS Klaver Fjouwer uit Oudega (SW).

Op naar de landelijke titel
Provinciaal voorleeskampioen worden is heel bijzonder. Hiervoor nam Melle het op tegen maar liefst 173 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de regiorondes die vanwege de coronamaatregelen digitaal plaatsvonden en vervolgens tijdens de provinciale finale. Op 26 mei gaat Melle de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ noemen én kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

De provinciale finale werd georganiseerd door Fers, ondersteuningsorganisatie van de Friese bibliotheken. In heel Nederland hebben maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 28ste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl