Lyanne van Westen, medewerker Basisvaardigheden

Gepubliceerd op: 29 juni 2023 08:53

Lyanne van Westen is in juni 2023 één jaar werkzaam bij Bibliotheken Noord Fryslân. Hoog tijd om kennis te maken met Lyanne.

Lyanne, jij werkt bij Bibliotheek Buitenpost en Surhuisterveen als medewerker basisvaardigheden. Wat houdt het in om medewerker basisvaardigheden te zijn?


De naam omschrijft het eigenlijk al heel mooi! Ik houd mij bezig met alle vaardigheden die je nodig hebt om mee te kunnen doen in het dagelijks leven. Hiervoor moet je de basis van het lezen, schrijven, rekenen en het omgaan met de computer beheersen. 

Zonder basisvaardigheden loop je in het dagelijks leven al snel tegen veel problemen aan. Bijvoorbeeld het lezen van moeilijke brieven, het voorlezen van de kinderen, het gebruik van de computer en de DigiD of zelf (digitaal) iets kunnen aanvragen of regelen (zoals toeslagen en uitkeringen). Als je moeite hebt met taal-, reken- en digitale vaardigheden, vind je daarnaast minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Hierdoor word je al snel afhankelijk van iemand anders of raak je uiteindelijk helemaal geïsoleerd. Als medewerker basisvaardigheden probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen in de gemeente Achtkarspelen bij de bibliotheek terecht kan voor hulp. Mijn werk bestaat dus vooral uit het ontwikkelen en organiseren van passende activiteiten en cursussen die de inwoners ondersteunen bij het verbeteren van hun basisvaardigheden. 

In het verlengde hiervan houd ik mij ook bezig met de aanpak laaggeletterdheid. In de gemeente Achtkarspelen is 13% van de inwoners laaggeletterd. Dit betekent dat deze groep mensen moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen waardoor het dagelijks leven erg ingewikkeld is. Als bibliotheek willen we deze mensen graag helpen en ondersteunen zodat ze weer zelfstandig mee kunnen doen en sterker in hun schoenen staan. Dit doen we wekelijks in het Digi-Taalhuis. Hier helpen we mensen met basisvaardigheden onder begeleiding van hele enthousiaste en toegewijde vrijwilligers en een taalcoördinator van het Friesland College. Daarnaast willen we ook heel graag ouders bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven en daardoor hun kinderen niet goed kunnen helpen bij het maken van huiswerk en hun taalontwikkeling. Deze ‘gezinsaanpak’ is erg belangrijk om te voorkomen dat de volgende generatie met een taalachterstand opgroeit. 

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?


Geen werkdag is hetzelfde. De ene dag geef ik zelf een cursus ‘Werken met de DigiD’ of een training bij een organisatie over het herkennen & doorverwijzen van laaggeletterden. De andere dag zit ik meer op kantoor om dingen uit te werken of te ontwikkelen. Daarnaast heb ik ook afspraken buiten de deuren van de bibliotheek, want wij kunnen als bibliotheek niet alles alleen aanpakken! Ten slotte, ben ik bijna elke donderdagochtend te vinden in Bibliotheek Surhuisterveen bij het Digi-Taalhuis. 

Wat vind je het leukste aan je baan?


Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik echt wat kan betekenen voor de mensen om mij heen. Ik werk veel samen met én voor mensen, wat ik het allerleukste vind. Het is mooi om te zien dat mensen na een cursus of de begeleiding in het Digi-Taalhuis zelfverzekerder zijn en zelf ook weer meer durven te doen. Zo kan ik in mijn werk een klein steentje bijdragen aan het weer zelfredzaam maken en houden van onze inwoners!  

Wat zie jij als een uitdaging binnen de basisvaardigheden?


Ik denk dat het onder de aandacht brengen van het thema laaggeletterdheid de grootste uitdaging is. Ik merk zelf in mijn omgeving dat er nog veel mensen zijn die niet weten wat het inhoudt. Daarnaast hebben ze niet door dat het om een grote groep mensen gaat die moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. In heel Nederland gaat het om ongeveer 2,5 miljoen mensen, waardoor de kans groot is dat iemand in jouw omgeving hier ook moeite mee heeft. Er is helaas nog veel schaamte rondom dit thema, waardoor het vaak een onderwerp is wat niet snel besproken wordt. 

Waar ga jij je de komende tijd mee bezig houden?


Ik ben op dit moment samen met KEaRN en Stichting Lezen en Schrijven druk bezig met het opzetten van het project Voel je goed! in de gemeente Achtkarspelen. Voel je goed! Is een cursus in makkelijke taal, voor volwassenen die willen werken aan een gezondere levensstijl. Het duurt een half jaar waarbij de lessen worden gegeven onder begeleiding van een vrijwilliger. 

Verder ben ik al druk bezig met de voorbereiding van de Week van Lezen in Schrijven in september 2023. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor het thema laaggeletterdheid. Er staat een super leuke avond gepland op donderdagavond 14 september met o.a. een Pub Quiz in De Lantearne en een borrel waarbij je kennis kan maken met alles wat de bibliotheek rondom dit thema aanbiedt. Dus zet deze datum alvast in je agenda! 

Ten slotte ben ik bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe cursussen en/of workshops, zoals reizen met het OV. Houdt dus vooral de nieuwsbrief en de agenda van de bibliotheek in de gaten. 

Heb je zelf iets wat je iemand wil meegeven?


Ken je of ben je zelf iemand die wat extra hulp kan gebruiken, schroom dan niet om naar de bibliotheek te komen! Wij staan altijd klaar om te helpen. Neem ook gerust eerst contact op als je toch nog vragen hebt. Je kunt onze klantenservice bellen op 088 – 16 56 123 of je mag met mij contact opnemen 06 – 38 98 26 70. Wil je graag meehelpen als vrijwilliger? Dat kan natuurlijk ook. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar taalvrijwilligers en digitale vrijwilligers die mensen kunnen en willen begeleiden.