Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Lotte en Sven de beste voorlezers!

Gepubliceerd op: 10 maart 2023 11:00

Leerlingen van 25 scholen streden woensdag 8 maart om de titel regiokampioen Nationale Voorleeswedstrijd 2023. Elk jaar organiseert Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Koornbeurs in Franeker. De insteek: (voor)leesplezier stimuleren.

Er werd geweldig goed voorgelezen door álle leerlingen, maar de jury moest een keus maken en kwam tot de volgende voorleeskampioenen:

Zaal 1.
1. Sven Roorda, CBS de Skeakel, Sexbierum. Boek: Prutsers & Pechvogels over historische missers – Tosca Menten en Jozua Douglas 
2. Jayden Reitsma, Slotschool in St. Annaparochie. Boek: Leven van een loser: Voltreffer – Jeff Kinney
3. Serena Eijkenaar, CBS de Toermalijn, Franeker. Boek: Kippenvel – de toekomst in beeld – R.L. Stine

Zaal 2.
1. Lotte van der Woud, OBS Lyts Libben, Berlikum. Boek: De GVR van Roald Dahl 
2. Auke van Hulst, CBS Prins Johan Friso, Harlingen. Boek: Het Sleutelkruid van Paul Biegel
3. Hedwig Schaap, ’t Hunnighouwersgat, West Terschelling. Boek: Gozert van Pieter Koolwijk
 

Strijd om provinciale plek
De deelnemers zijn tijdens de voorleeswedstrijd op school voorleeskampioen geworden en namen het op 8 maart in de Koornbeurs in Franeker tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. Het ging om kandidaten van 25 basisscholen uit Achlum, Berltsum, Bitgummole, Dronryp, Franeker, Harlingen, Menaam, Midlum, Oudebildtzijl, Ried, Sexbierum, St.- Annaparochie, St.- Jacobiparochie, Tzum, Vlieland en West-Terschelling. De leerlingen lazen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.

Presentatie
De wedstrijd was verdeeld over twee zalen. De presentatie van de voorleeswedstrijd was in handen van Sander van Circus Salto en Lisa Fazzi, lees- en mediaconsulent bij Bibliotheken Noord Fryslân. In de jury zitten dichter Arjan Hut, schrijver en columnist Martsje de Jong, schrijver en dichter Kate Schlingemann, wethouder van de gemeente Waadhoeke René de Vries, raadslid van de gemeente Waadhoeke Hanna van der Werff en Erna de Vries van kinderboekenwinkel De Toverlantaarn. Tijdens de pauze kon het publiek genieten van een act van Sander van Circus Salto.

Provinciale ronde
Winnaars Lotte en Sven mogen door naar de provinciale ronde op 11 april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 24 mei in Utrecht.

Lezen is leuk!
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en de provincie Fryslân.