Jildau en Ruben voorleeskampioen!

Gepubliceerd op: 24 februari 2023 16:01

Op woensdag 22 februari organiseerde Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Nije Warf in Wâlterswâld. Kandidaten van maar liefst 26 basisscholen uit de regio Noordoost-Fryslân namen het tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. Jildau Holwerda en Ruben van der Veen mogen zich voorleeskamioen van Noordoost-Fryslân noemen.

Er waren veel geweldige voorlezers deze middag. Zes daarvan vielen in de prijzen:

Zaal 1:
1. Jildau Holwerda (11) van de Regenboog in Dokkum. Ze las voor uit 'De avonturen van Max Kruimel: Crimineel Cool” van Rachel Renée
De jury gaf aan helemaal meegezogen te worden in haar verhaal.
2. Renske Nicolai (11) van de Wynroas in Wâlterswâld. Ze las voor uit 'Juf Braaksel en de geniale ontsnapping' van Carry Slee.
'Je gaf een mooie inleiding op het fragment wat je ging voorlezen', aldus de jury.
3. William van Vugt (11) van de Wel in Broeksterwâld. Hij las voor uit 'Hero' van Martha Attema. In het Fries bovendien! De jury vond dat het voorgelezen stuk een spannende sfeer had en dat William hen goed meenam in het verhaal.

Zaal 2:
1. Ruben van der veen (11) van de Prins Bernhardschool in Kollum. Hij las voor uit 'Bob popcorn, de popcorn spion' van Maranke Rinck. 'Je humor, enthousiasme en grote glimlach tijdens het voorlezen waren aanstekelijk', luidde het juryrapport.
2. Eline van der Galiën (11) van it Pompeblêd in de Westereen las voor uit 'De grootste ettertjes van de wereld 3' van David Walliams.
'Jouw kracht was de opbouw en het makkelijke schakelen tussen hysterische stukjes en dan weer de rust te kunnen pakken', zo vond de jury.
3. Merhawi Msghina (12) van de Dr. Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden las voor uit 'De waanzinnige boomhutverhalen' van Andy Griffiths en Terry Denton. 'Je bracht het mooi, duidelijk en het voorlezen ging je erg natuurlijk af', aldus de jury.

De presentatie van de voorleeswedstrijd was in handen van Sander van Circus Salto en José van der Bij, lees- en mediaconsulent van de Bibliotheek. In de jury zaten schrijfster en vertaalster Martsje de Jong, wethouder van Noardeast-Fryslân Jouke Douwe de Vries en wethouder van Dantumadiel Gerben Wiersma, Reina Loonstra van het Kinderboekenjournaal, Fokke Jagersma van de Afûk en Liza Meinderstma van Bibliotheken Noord Fryslân. Tijdens de pauze verzorgde Sander van Circus Salto een act.

Provinciale ronde
Ruben en Jildau mogen door naar de provinciale ronde op 11 april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 24 mei in Utrecht.

Leesplezier bevorderen
De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier onder kinderen in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat, is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. Jaarlijks doet bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd.