Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Huiskamerbibliotheek Vrouwenparochie geopend

Gepubliceerd op: 21 april 2023 13:24

Op 21 april opende wethouder René de Vries van Gemeente Waadhoeke de huiskamerbibliotheek van Vrouwenparochie, gevestigd in basisschool SWS De Fierljepper. Door de kleine bibliotheek in het dorp, ontwikkeld door de school en de bibliotheek, zijn boeken altijd dichtbij. Dat helpt bij het ontwikkelen van de taalvaardigheid van kinderen én volwassenen. ‘De huiskamerbibliotheek is bovendien een mooie manier om het dorp en de school nog meer met elkaar te verbinden’, zegt directeur Jeroen Wagenaar. ‘Ze versterken elkaar op deze manier.’

De school, onderdeel van Elan Onderwijsgroep, werkt samen met Bibliotheken Noord Fryslân. Zo heeft de school een grote collectie kinderboeken en komt er regelmatig een leesconsulent van de bibliotheek op school om over boeken te praten, kinderen de mooiste boeken te tippen en leerkrachten te ondersteunen bij het leesonderwijs. En nu komt daar nog de huiskamerbibliotheek bij, die voortkomt uit het project Sterk met Taal. Het doel van dit project is het vergroten van leesvaardigheid en taalontwikkeling, omdat dit mensen helpt bij deelname aan de maatschappij.

Gratis en voor iedereen
In de huiskamerbibliotheek van Vrouwenparochie kan iedereen gratis boeken lenen, bezoekers hoeven niet lid te zijn van de bibliotheek. Op deze manier zijn boeken altijd binnen handbereik, iets wat de school en Bibliotheken Noord Fryslân erg belangrijk vinden. ‘Kinderen vragen mij nu al: ‘Mogen mijn pake en beppe dan ook komen?’, vertelt Wagenaar. En dat mag natuurlijk. ‘Met het lezen van boeken ontdekken de kinderen meer van de wereld om hen heen. Hoe leuk is het om dat samen met pake en beppe of hoit en mem te doen?’ Iedereen kan zelf boeken uitzoeken, meenemen en op een later moment weer inleveren. Er is geen pasje nodig en de boeken hoeven dus niet gescand of geregistreerd te worden, lekker makkelijk dus.

Activiteiten voor jong en oud
Na de zomervakantie kunnen dorpsbewoners ook in de huiskamerbibliotheek terecht voor activiteiten voor jong en oud. ‘De kinderen hebben er zin in om straks aan hun eigen vrienden en bekenden te laten zien hoe je een robotje programmeert of hoe je een mooi filmpje maakt. Zo worden ze met elkaar digitaal vaardiger’, legt Wagenaar uit. Naast leuke digitale activiteiten en het lenen van boeken is iedereen van harte welkom om er een krantje te lezen of een bakje koffie te drinken. Ook zijn er laptops voor het opzoeken van informatie op internet. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u alvast een kijkje nemen? Kom gerust eens langs.

De bieb is meer dan boeken
De bibliotheek van nu is meer dan boeken alleen. Naast de huiskamerbibliotheek heeft Bibliotheken Noord Fryslân 15 bibliotheken. In deze bibliotheken kunt u terecht voor vragen over online zaken regelen met de overheid en voor het beter leren lezen, schrijven en computeren. Ook is er in Bibliotheek St.- Annaparochie een digitaal spreekuur. Deze dienstverlening is gratis en voor iedereen. In de huiskamerbibliotheek is geen bibliotheekmedewerker aanwezig. Heeft u vragen over de dienstverlening van de bibliotheek? Dan kunt u terecht in Bibliotheek St.- Annaparochie, kijken op ontdekdebieb.nl of bellen/mailen met onze klantenservice via 088 - 16 56 123 of info@bnfrl.nl.