Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Huiskamerbibliotheek in Ried geopend

Gepubliceerd op: 12 oktober 2021 13:16

Op woensdag 6 oktober is op OBS De Oanset in Ried de huiskamerbibliotheek geopend. In het bijzijn van leerlingen, ouders, leerkrachten en dorpsbewoners verrichtte wethouder Nel Haarsma de openingshandeling. Ook overhandigde zij een cheque van € 500,- voor verdere bestedingen in de huiskamerbibliotheek. "Als gemeente moedigen we zulke acties vanuit onze dorpen graag aan, dit is een prachtig voorbeeld."

Iedere maandag- en donderdagmiddag van 13.45 tot 14.30 uur is de bibliotheek geopend om boeken te lenen. Daarnaast zijn mensen iedere eerste dinsdagavond van de maand van harte welkom tussen 19.15 en 20.15 uur. De huiskamerbibliotheek is meer dan alleen boeken. Activiteiten die in de bibliotheken in Franeker, Dronrijp en Sint Annaparochie worden aangeboden, krijgen ook een plek in de huiskamerbibliotheek.

Op 27 oktober is bijvoorbeeld van 10 tot 11 uur het Digitaalhuis. Hier kunnen mensen ondersteuning krijgen bij het gebruik van computers, telefoons, QR-codes of DigID. Ook staat er een laptop en kunnen mensen gratis kopiëren. Andere activiteiten die op de planning staan zijn een vertelavond, een vragenuurtje en het maken van kerstkaarten met behulp van een 'green screen'.

Vierde bibliotheek in Waadhoeke
Het is bijzonder dat Ried nu een eigen bibliotheek heeft. Paulien Schreuder, directeur-bestuurder van Bibliotheken Noord Fryslân, verwoordde het als volgt: "Door de inspanning van de school en de inwoners van Ried hebben we nu in Waadhoeke een vierde bibliotheek! Ook voor inwoners van kleinere dorpen is de dienstverlening van de bibliotheek belangrijk. Ik ben echt blij als ik zie hoe mooi het hier is geworden."

Aldert Hoksbergen is interim-bestuurder van Elan Onderwijsgroep, waar OBS De Oanset onderdeel van uitmaakt. Ook hij sprak zijn trots uit: "Als bestuur hebben we als speerpunt dat scholen van betekenis zijn voor hun omgeving. Als een school dan samen met het dorp de schouders zet onder een belangrijk onderwerp als lezen, dan is dat fantastisch! Lezen mag leuk zijn en dat is wat de huiskamerbibliotheek in Ried uitstraalt."

Dankbaar
Directeur Nico Woudwijk van OBS De Oanset is vooral heel dankbaar. "Als je ziet hoeveel verschillende mensen een belangrijke bijdrage hebben geleverd, dan word je daar stil van. Het was een feest om met de verschillende partijen samen te werken, maar ook de leerkrachten en de ouders van de school hebben een prachtige bijdrage geleverd. In een tijd waarin veel voorzieningen verdwijnen in dorpen, hebben Elan Onderwijsgroep en de bibliotheek samen met Ried gezorgd voor een tegenovergestelde reactie. Dat is uniek, dat besef ik."