Dorpshuis en Bibliotheek Schiermonnikoog ingrijpend vernieuwd

Gepubliceerd op: 16 februari 2021 15:32

In de afgelopen maanden, toen we noodgedwongen gesloten waren, hebben het dorpshuis en de bibliotheek een ingrijpende verbouwing en vernieuwing ondergaan. En we zijn heel erg trots op het resultaat, het is echt prachtig verbouwd en vernieuwd. Doordat we maanden dicht zijn, was het mogelijk een compleet nieuwe gietvloer te storten waardoor dorpshuis en bibliotheek in elkaar overlopen. Maar dat niet alleen, ook de deur en een stuk wand van de bibliotheek zijn verdwenen waardoor dorpshuis en bibliotheek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En dat was een wens die we al lang koesterden.

In de bibliotheek vindt u nu ook het ING-servicepunt. De medewerkers helpen klanten van ING met veel dagelijkse bankzaken zoals het openen van een betaal- of spaarrekening, het wijzigen van gegevens, het activeren van het mobiele nummer voor Mijn ING en het aanvragen van internetbankieren. Er zit geen geldautomaat in het ING-servicepunt en geld storten of opnemen is dan ook niet mogelijk.

Ondanks deze nieuwe functie, heeft de bibliotheek toch meer ruimte gekregen. De verdieping achter is namelijk rechtstreeks toegankelijk gemaakt vanuit de bibliotheek, met trap en lift. Dat biedt extra ruimte en de bibliotheek is heringericht zodat de kleintjes beneden hun boekjes kunnen uitzoeken, terwijl ouders een krant of tijdschrift lezen of voor zichzelf op zoek gaan naar een mooi boek. De verdieping aan de voorkant is gezellig gemaakt voor de oudere jeugd (vanaf 8 jaar), met computers, zitzakken, leestafels, tijdschriften, boeken en dvd’s. De verdieping aan de achterkant is voor volwassenen, met literatuur, spannende boeken, een lekkere leesplek en computers en printer. De inrichting die nog dateerde uit de jaren zeventig is helemaal vernieuwd.
Met een mooie grote fotomuur en meer kleur heeft ook het dorpshuis een opknapbeurt gekregen. En andere wensen die het dorpshuis had, zoals een beter minder-invaliden-toilet en meer bergruimte, zijn ook allemaal gerealiseerd.

Gemeente Schiermonnikoog, dorpshuis en bibliotheek hebben stevig geïnvesteerd en mede door een subsidie van het Iepen Mienskipsfûns (IMF) heeft het dorpshuis een metamorfose ondergaan waar we allemaal hartstikke trots op zijn. Zo hebben we de Corona-tijd toch goed kunnen besteden en zijn ineens met zijn allen in de 21e eeuw terecht gekomen.

Op een later moment, zodra Corona het toelaat, vieren we de vernieuwde bibliotheek met alle bewoners van Schiermonnikoog. Zodra we weer open zijn, nodigen we u natuurlijk van harte uit om een kijkje te komen nemen. Tot die tijd kunt u gebruik maken van de afhaalservice en als u de boeken komt afhalen, kunt u alvast even stiekem naar binnen gluren.