Dantumadielse kinderen kiezen leukste boek

Gepubliceerd op: 29 juni 2023 13:41

250 kinderen van de groepen 7 en 8 van tien Dantumadielse basisscholen deden de afgelopen maanden mee aan de Dantumadielse Kinderjury. Ze lazen vier boeken, besproken welk boek de eerste plek verdiende en gaven hun top 4 door aan de bibliotheek. Het leesbevorderingsproject is een samenwerking tussen Stichting Wodant en Bibliotheken Noord Fryslân. Als afsluiter komt schrijver Yorick Goldewijk in juli op bezoek bij de scholen.

De groepen 7/8 van De Wingerd, CBS de Wynroas, Theun de Vriesskoalle, CBS de Tarissing, Kindcentrum de Wel, CBS de Sprankeling, Dr. J. Botkeskoalle, CBS de Boustien, It Pompeblêd, CBS de Frissel lazen in drie maanden tijd vier boeken. De boeken zijn zorgvuldig uitgezocht door de bibliotheek en aan de kinderen gepresenteerd. In no-time waren de boeken uit. ‘Op de Boustien (foto) waren er zelfs kinderen die het gelukt is alle vier boeken uit te lezen’, vertelt lees- en mediaconsulent van de bibliotheek José van der Bij. ‘De leerlingen vinden het altijd weer een mooi project, elk jaar weer. Dat is mooi om te zien.’

Stemmen
Na het lezen begonnen de leerlingen eigenlijk aan de moeilijkste klus. Want welk boek verdiende de eerste plek? Na verhitte discussies en talloze stemrondes, werd de winnaar bekend gemaakt: Gameboek Schaduwkraai van Marcel Groenewegen.

Uitslag Dantumadielse Kinderjury 2023:

1. Gameboek Schaduwkraai van Marcel Groenewegen
2. Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk
3. Oom onkruid van Tosca Menten
4. Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom

Schrijvers op bezoek
Yorick Goldewijk, schrijver van de nummer 2 en Gouden Griffel winnaar van 2022, komt in juli op bezoek op negen van de tien scholen. Schrijver Jozua Douglas bracht in juni al een bezoek aan De Wingerd. ‘De kinderen vonden het prachtig en waren erg enthousiast’, aldus José van der Bij. 

Stichting Wodant
Stichting Wodant is opgericht door meester Albert Woudstra en heeft als doel om leesbevorderende activiteiten te organiseren voor kinderen van het basisonderwijs. Albert Woudstra, die zijn hele leven voor de klas stond in Dantumadiel, zag al vroeg in hoe belangrijk lezen is voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Hij besloot basisscholen in de gemeente kinderboeken aan te bieden en kinderen te vragen een oordeel te geven over het boek. Zo ontstond de jaarlijkse Dantumadielse Kinderjury die georganiseerd wordt door Bibliotheken Noord Fryslân en financieel mogelijk wordt gemaakt door Stichting Wodant. De ‘Master yn ‘e Wâlden’ overleed in 2013 op 83-jarige leeftijd. Stichting Wodant zet het werk van Woudstra voort met behulp van Bibliotheken Noord Fryslân.