Dantumadielse kinderen kiezen het beste boek

Gepubliceerd op: 17 juni 2021 21:18

De groepen 7 en 8 van negen Dantumadielse basisscholen deden de afgelopen weken mee aan de Dantumadielse Kinderjury. Ze lazen vier boeken, besproken welk boek de eerste plek verdiende en gaven hun top-4 door aan de bibliotheek. Deze week werd het winnende boek bekend gemaakt. En om dat te vieren, kwam een schrijversduo van één van de genomineerde boeken digitaal in de klas.

De groepen 7/8 van CBS de Wynroas, Theun de Vriesskoalle, CBS de Tarissing, Kindcentrum de Wel, CBS de Sprankeling, Dr. J. Botkeskoalle, CBS de Boustien, It Pompeblêd, CBS de Frissel lazen in drie maanden tijd vier boeken. De boeken zijn zorgvuldig uitgezocht door de bibliotheek en aan de kinderen gepresenteerd. In no-time waren de boeken uit, en toen begonnen de leerlingen eigenlijk aan de moeilijkste klus. Want welk boek verdiende de eerste plek? Na verhitte discussies en talloze stemrondes, werd de winnaar bekend gemaakt: Mijn jaar in een tent van Tiny Fisscher.

Leesconsulent Anita Haisma zegt dat het een hele spannende race was tussen de nummer 1 en de opvolger: Leeuw met strepen van Marlene Rebel en Lucinda Vos. En dat is niet zo gek, vindt Anita, want het zijn beide prachtige boeken. ‘Maar misschien hebben de kinderen in deze tijd, met de zomervakantie voor de deur, zelf ook wel zin om te kamperen. Want dat is eigenlijk waar het prijswinnende boek over gaat.’ Voor een challenge, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar.

De schrijvers van de nummer 2, Leeuw met strepen kwamen deze week digitaal in de klaslokalen. De leerlingen mochten vooraf vragen bedenken voor schrijversduo Marlene Rebel en Lucinda Vos. En dat deden ze heel goed, laten de schrijvers weten. ‘We hebben alle negen scholen bezocht en wat ons betreft was het een succes! Dat kwam natuurlijk door de betrokken leerkrachten en omdat de leerlingen heel leuke vragen hadden bedacht. We konden veel vertellen over ‘schrijver zijn’ en ook over onze boeken.’

De Dantumadielse Kinderjury en het schrijversbezoek wordt elk jaar georganiseerd door Stichting Wodant. Deze stichting is opgericht door meester Albert Woudstra, die zijn hele leven voor de klas stond in Dantumadiel. Al vroeg zag hij in hoe belangrijk lezen is voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Hij besloot basisscholen in de gemeente kinderboeken aan te bieden en kinderen te vragen een oordeel te geven over het boek. Zo ontstond de jaarlijkse Dantumadielse Kinderjury. De ‘Master yn ‘e Wâlden’ overleed in 2013 op 83-jarige leeftijd. Stichting Wodant probeert het werk van de heer Woudstra voort te zetten, met behulp van Bibliotheken Noord Fryslân.