Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Cocky Sietses wint Literatuurprijs Schiermonnikoog

Gepubliceerd op: 10 oktober 2022 10:48

Uit handen van Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog en voorzitter van de jury, kreeg Cocky Sietses afgelopen zaterdag in de Got Tjark, de kerk van Schiermonnikoog, de eerste prijs voor haar column ‘Genieten van de Natuur: dood of levend’.

De Werkgroep Literatuurprijs Schiermonnikoog had de inzenders voor deze columnwedstrijd met het thema Natuur leeft? een uiterst actueel onderwerp voorgelegd. De zesentachtig ingezonden columns gaven een breed palet aan verschillende invalshoeken te zien, waarmee je naar natuur kunt kijken. Cocky Sietses liet volgens de jury, bestaande uit Ineke van Gent, Simone de Boer en Koos Dijksterhuis, de lezers in haar column meegenieten van een wandeling over het strand en de duinen van Schiermonnikoog. Zij deed dat door in eenvoudige taal de schoonheid van niet alleen de levende natuur, maar ook de dode natuur in de vorm van barnsteen en schelpen te verbeelden. Cocky Sietses was totaal verrast, omdat zij nog nooit eerder een column geschreven had.

Alexa Gratama kreeg de tweede prijs voor de column Stormland. De schrijfster schetste een groot verdriet tegen het decor van een wildwoeste storm.
Titia Bouma, inwoonster van Schiermonnikoog, won de derde prijs voor de column, een met veel ironie geschreven verhaal over de wil om de natuur op het eiland te leren kennen en de gebreken van moderne technieken. De prijswinnaars en Eline Baauw, de jongste deelneemster aan de wedstrijd, kregen van Lutz Jacobi namens de Waddenvereniging een extra prijs: de Bosatlas van de Wadden. Aan het einde van de bijeenkomst las Dyami Millarson een column voor in de eigen taal van het eiland, een column waarvoor hij een eervolle vermelding kreeg. Tijdens de bijeenkomst werd de bundel Natuur leeft gepresenteerd, waarin vijfendertig columns bijeengebracht zijn.

Veel belangstelling lezing Koos Dijksterhuis
Voorafgaand aan de prijsuitreiking kon de lezing van Koos Dijksterhuis in Biblitoheek Schiermonnikoog op een volle zaal rekenen. Ruim 30 belangstellenden genoten van Koos' schitterende foto's en enthousiaste verhaal over de natuur op Schiermonnikoog en zijn schrijverschap. De lezing was onderdeel van de Literatuurprijs van Schiermonnikoog.

Winnende column van Cocky Sietses