Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Bibliotheken Noord Fryslân gecertificeerd

Gepubliceerd op: 26 juli 2021 22:32

Bibliotheken Noord Fryslân is weer gecertificeerd! Tweejaarlijks toetst een onafhankelijke certificeringsorganisatie de bibliotheekorganisatie. Met het nieuwe certificaat laat de bibliotheek zien dat de kwaliteit van het werk hoog is en de organisatie toekomstbestendig is. Vol trots schroeft directeur Paulien Schreuder het nieuwe certificaat op de muur. Daarmee is de kous niet af, want bij het certificaat horen ook aanbevelingen waarmee de bibliotheek aan de slag kan.

Het is ook de certificeerder opgevallen dat de bibliotheek in een transitieproces zit: van klassieke uitleenbibliotheek naar een maatschappelijk bibliotheek. Dat lezen ze terug in het beleid, maar zien ze ook aan de dienstverlening voor bijvoorbeeld laaggeletterden en kwetsbare burgers. Met een goede evaluatiecyclus en de stabiele financiële situatie met goede reserves, laat Bibliotheken Noord Fryslan zien dat het inhoudelijk toekomstbestendig is. De certificeerders hebben er alle vertrouwen in dat de bibliotheek met haar dienstverlening een maatschappelijk effect kan realiseren. En dat de bibliotheek door haar grote netwerk waardevol is voor de lokale partners.

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid. De certificeerders nemen hiervoor heel veel documenten door (beleidsplan, begroting, etc.) en voeren gesprekken met onder andere leden van de raad van toezicht en de ondernemingsraad, gemeenten, werknemers en de directeur. Met het certificaat laat de bibliotheek zien dat het goed zit met de kwaliteit en toekomstbestendigheid. Belangrijk voor de organisatie zelf, maar ook voor gemeenten en partners.