Bibliotheken Noord Fryslân en de Voedselbanken werken samen voor Digi-Taalhuis

Gepubliceerd op: 1 december 2020 10:23

Houdrie Slofstra, Aanjager Laaggeletterdheid bij Bibliotheken Noord Fryslân, zoekt de samenwerking met het bedrijfsleven en organisaties in Noord-Fryslân. Als aanjager gaat Houdrie langs bij werkgevers, uitzendbureaus, woningbouwverenigingen en dorpsinitiatieven in Noord-Fryslân.

Gesprekken met bedrijfsleven en organisaties

De gesprekken gaan over de bewustwording van de vele laaggeletterde mensen in Fryslân. Dit zijn niet alleen mensen zonder schooldiploma. Vaak zijn het goed functionerende mensen, die steeds meer moeite hebben om mee te komen met de veranderende (digitale) eisen van onze samenleving.  

Vanuit de Bibliotheek kunnen we de mensen helpen en ondersteunen met het vraagstuk waarbij ze hulp willen. In de Bibliotheek kan dit in het Digi-Taalhuis of bij bedrijven op locatie. Hiervoor werkt de Bibliotheek samen met het Friesland College en vele geschoolde vrijwilligers.  

Houdrie zorgt, als aanjager, niet alleen voor een gesprek, maar organiseert ook acties. Bijvoorbeeld met de Voedselbanken in Noord Fryslân. Zij wil de klanten van de voedselbank een hart onder de riem steken, maar ze vooral óók op de hoogte te brengen van de mogelijkheden, die er zijn, als je moeite hebt met lezen, schrijven, rekenen of computeren. Van hieruit is de LETTER-actie van de Bibliotheek ontstaan.

LETTER-actie van de Bibliotheek

Voor de klanten van de voedselbank, bedacht Houdrie een leuke actie. Zo kreeg iedereen in het voedselpakket een chocoladeletter en een gratis proeflidmaatschap van de Bibliotheek. Hoe toepasselijk voor deze tijd van het jaar!  

De voedselbanken in onze regio hebben allemaal aan deze speciale actie meegewerkt. Maar liefst 425 gezinnen zijn verrast met iets lekkers en gratis gebruik van de Bibliotheek. Zo willen we laten zien dat de bibliotheek meer is dan boeken. We zijn er ook, voor een kop koffie/thee, als je hulp nodig hebt met bijvoorbeeld je DigiD of als je meer wilt leren met schrijven of computeren. Er zijn zoveel gratis mogelijkheden!  

Alle vrijwilligers bij de voedselbanken in Surhuisterveen, Kollum, Dokkum, Damwâld en Harlingen, bedankt voor jullie inzet. 

Op de foto: Houdrie Slofstra, Aanjager Laaggeletterdheid, Bibliotheken Noord Fryslân.