Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Bibliotheek brengt wens 91-jarige Hallumer in vervulling

Gepubliceerd op: 18 februari 2021 16:42

Voor Bibliotheken Noord Fryslân, voor het onderwijs in Hallum en voor heel veel anderen ging eind 2019 een wens in vervulling toen Bibliotheek Hallum de deuren opende. En toen de jongste bibliotheek van Fryslân in december één jaar bestond, lieten ze graag nog een wens in vervulling gaan. Corona gooide roet in het eten, maar toch koos de bibliotheek één wens uit die in vervulling gaat. En dat is die van meneer Wiersma (91) uit Hallum.

In december stond er een wensboom bij Bibliotheek Hallum. Alle inwoners van voormalig Ferwerderadiel mochten er hun wens in hangen. Die wens moest iets met de bibliotheek, lezen of boeken te maken hebben. Door de lockdown stopte de actie vroegtijdig, maar inmiddels heeft de bibliotheek uit de binnengekomen wensen toch één wens uitgezocht.

Meneer Wiersma wenste ‘dat er grootletterboeken mogen blijven’. Die blijven, natuurlijk. Maar de bibliotheek heeft ervoor gezorgd dat er in Hallum nu extra veel, glanzend nieuwe grootletterboeken staan. De winnaar ging met bloemen en natuurlijk met een nieuw boek naar huis. ‘Ik bin net iens in echte lêzer, sjoch ik ha it der eins te drok foar. Ik ha in abonnemint op de Ljouwerter en dy lês ik fan foaren nei achteren en werom. En jûns sjoch ik graach nei aktualiteiteprogramma’s. En dan noch wat húshâlde. Mar dy grutletterboeken soargje foar ûntspanning. It leafst lês ik fan dy boereromantsjes. Mar it moat net te dreech of te emosjoneel wêze, dêr fyn ik neat oan.'

‘Ik wenje yn Offingaburg -op it moaiste plak- en dêr bringt gau ris ien grutletterboeken út de biblioteek. Se nimt in steapel mei en dat is moai, mar dêr moatst dan út kieze. Ik fyts dochs leaver sels even nei de biblioteek. Dan is de kar wat rommer. En no hielendal!’

Jammer natuurlijk dat die ruime collectie nog niet voor iedereen te zien is. De bibliotheek is nog in ieder geval tot en met 2 maart gesloten, maar er is wel een afhaalservice. Inmiddels haalden al meer dan 7000 leden een pakketje boeken, tijdschriften of dvd’s op bij de bibliotheek. Deze service is gratis voor leden.

De bibliotheek is ook met enkele andere inzenders in gesprek om de mogelijkheden van hun wensen te verkennen. Er werden prachtige wensen ingestuurd die de betrokkenheid van de bewoners bij het dorp en de bibliotheek mooi aantonen. Als de wensboom langer was blijven staan, dan waren er vast nog veel meer mooie wensen binnen gekomen. De bibliotheek viert de eerste verjaardag van Bibliotheek Hallum op een later moment alsnog, op een andere manier.