500 leerlingen lezen in 10 weken 3054 boeken

Gepubliceerd op: 23 april 2021 14:50

De afgelopen tien weken lazen de groepen 5 en 6 van scholen die mee deden aan Scoor een boek zoveel mogelijk boeken. En nu is de eindscore bekend: 500 leerlingen uit Noord-Fryslân lazen samen 3.054 boeken. Dat zijn bijna twintig bibliotheekkasten vol! Daarmee verdienden ze allemaal een medaille. En op basisschool It Fonnemint in St.-Annaparochie was het feest extra groot. Hun groep 5b las in tien weken tijd 180 boeken en scoorde van alle scholen de meeste punten tijdens de sportieve afsluiter. Heero, de mascotte van de Friese voetbalclub kwam de prijs vrijdag persoonlijk overhandigen.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! wil de bibliotheek dat bereiken. De afgelopen tien weken lazen vijfhonderd leerlingen uit groep 5 en 6 van De Toermalijn (Franeker), It Fonnement (St.-Annaparochie), De Skeakel (Sexbierum), De Polle (Marsum), It Iepen Finster (Achlum), De Syl (Oude Bildtzijl), It Fundamint (Hallum), De Oanrin (Twijzel), De Wel (Broeksterwâld), De Pionier (Dokkum), De Gearing (Ee), De Rank (Metslawier), It Skriuwboerd (Surhuisterveen), De Wrâldwiizer (Niawier), De Wynroas (Wâlterswâld) en De Bernebrêge (Surhuisterveen) zo veel mogelijk boeken in de klas.

De leerlingen werden via videoboodschappen aangemoedigd door Edwin Mulder, keeper van sc Heerenveen. En dat motiveerde enorm, want de eindscore is hoog! Op de scholen in Noord-Fryslân lazen de kinderen samen 3.054 boeken. Dat zijn bijna twintig bibliotheekkasten vol! Wat een ongelooflijke prestatie!

Na tien weken zoveel mogelijk lezen volgde een sportieve afsluiting. In verband met corona dit jaar niet op grote schaal, maar gewoon lokaal op de school zelf. De buurtsportcoaches zetten op de deelnemende scholen een parcours uit en zo konden de kinderen nog een laatste keer scoren, maar dan op het veld of in de zaal! Van het omtrappen van afgeschreven boeken tot ludieke challenges, er was van alles bedacht. De scores werden goed bijgehouden en zo kon vandaag de winnaar bekend worden gemaakt. Groep 5b van It Fonnemint won een mooie beker. Alle leerlingen kregen bovendien een medaille omgehangen en kregen een gezonde snack van de sponsor. Julian uit groep 5b vond Scoor een Boek vooral ‘superleuk en heel gezellig.’