2500 leerlingen in Friesland van start met Scoor een Boek!

Gepubliceerd op: 16 maart 2022 11:16

Niemand minder dan Foppe de Haan gaf het startschot voor de officiële aftrap van Scoor een Boek!. Dit jaar doen er maar liefst 2500 kinderen in Friesland mee, waaronder De Tijstream uit Holwerd, De Springplanke uit Engwierum, de Koningin Julianaschool uit Kollum en Op’e Trije uit Ferwert. Negen weken lang gaan de basisschoolleerlingen uit groep 5 en/of 6 zoveel mogelijk boeken lezen (scoren dus!). Aan de hand van video’s, leuke opdrachten en een leesconsulent die op bezoek komt in de klas worden ze gestimuleerd om te lezen. Een uniek leesproject waarbij de Friese bibliotheken, scholen én voetbalclub sc Heerenveen samenwerken.

Waarom boeken scoren?
Een op de tien kinderen in Nederland kampt met taal- en leesproblemen. Zonder hulp staan zij over een aantal jaar met 1-0 achter, bijvoorbeeld bij het betreden van de arbeidsmarkt. Met Scoor een Boek! willen de Friese bibliotheken leesplezier bij kinderen aanwakkeren. “Dit doen we door lezen te verbinden aan sport. Boeken scoren, noemen we dat! Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, groeit hun woordenschat al met ongeveer 1000 woorden per jaar. Lezen is dus ontzettend belangrijk.” aldus Sandra van Gaalen, namens het Fries Bibliotheken Netwerk. Scoor een Boek! zet de kracht van voetbal in voor het stimuleren van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen én gezinnen.

De mysterieuze boekenbende
Dit jaar worden de kinderen meegenomen in het verhaal van de mysterieuze boekenbende. In de eerste video zien ze profvoetballer Erwin Mulder in de bibliotheek en tot grote schrik zijn alle boeken van de serie Koen Kampioen gestolen. Naast de aftrap, is er ook op iedere school een rustmoment en fluitsignaal. Op speciale klassenposters kunnen de leerlingen met stickers bijhouden hoeveel boeken ze hebben gelezen. Bij het fluitsignaal wordt bekend hoeveel boeken er zijn gescoord en wordt door actieve spellen op het sportveld bepaald welke klas wint. In het hele land werken bibliotheken samen met Eredivisie voetbalclubs om kinderen aan het lezen te krijgen.

Foppe de Haan: “Lezen is de basis van alles”
Ook Foppe de Haan is voor het derde jaar op rij verbonden aan dit leesproject. Foppe hoopt dat de kinderen weer vaker gaan lezen door de actie. “Vroeger haalde ik op zaterdagochtend een boek uit de bibliotheek en ’s middags was het uit’’, lacht de oud-trainer. Volgens hem is het belangrijk dat kinderen gaan lezen, ook al hebben ze soms geen zin. “Lezen is voor 90 procent leuk en voor 10 procent doorzettingsvermogen. De doorzetters worden altijd de beste.”

Zien lezen, doet lezen
Dit jaar ligt er extra focus op lezen binnen het gezin. “Zo roepen we op om ook thuis te scoren. Alle deelnemende leerlingen krijgen een thuisposter, met voetbal stickers die ze kunnen opplakken voor bijvoorbeeld voorlezen aan hun broertje of zusje.” Want zien lezen, doet lezen.

Nieuwe samenwerking met GGD Fryslân
Ook wordt er dit jaar samengewerkt met GGD Fryslân, want naast lezen stimuleert dit project ook een gezonde leefstijl. Dat betekent in dit geval: veel bewegen en ook goed water drinken. GGD Fryslân werkt hierin mee als partner. Scoor een Boek! is een leesproject waarbij de Friese bibliotheken, Fers, scholen, Sport Fryslan, BV Sport én SC Heerenveen samenwerken om het plezier in lezen bij kinderen te vergroten!