150 jaar terug in de tijd met Piet Paaltjens Pad

Gepubliceerd op: 1 mei 2022 15:56

80 enthousiaste wandelaars liepen 30 april mee met het Piet Paaltjens Pad die hen van Dokkum dwars door de weilanden naar het Foudgum van dominee-dichter François HaverSchmidt/Piet Paaltjens bracht.

Het gezelschap volgde de voetsporen van de man die na zijn bruisende studententijd in Leiden in het iets minder bruisende kleine plaatsje in Noord-Friesland terecht kwam om zijn eerste schreden te zetten als predikant. HaverSchmidt/Paaltjens dook zelf tijdens de wandelroute ook op, evenals andere tijdsgenoten als de stadsomroeper, de doodgraver, de wasvrouwen, de spelende kinderen. Halverwege werd geheel in stijl een ‘lekker’ bordje gruwelpap aangeboden door dames van toen.

De gedichten en verhalen van de in Leeuwarden geboren dichter-dominee speelden een centrale rol tijdens het Piet Paaltjens Pad. Burgemeester van gemeente Noard-east Fryslân Johannes Kramer liep ook mee en wist zich nog een gedicht van Paaltjens te herinneren die vroeger in het klaslokaal hing en die hem altijd bijbleef. Net als het leven van HaverSchmidt verliep de route hobbelig, door de Fryske 'greiden' en met zo nu en dan een obstakel. Bij het beklimmen van een hek assisteerde burgemeester Kramer de wandelaars. Met veel plezier genoten de vier groepen van twintig van het landschap en de theatrale taferelen onderweg.

Meer Piet Paaltjens
In het Streekargyf Noardeast-Fryslân zijn tot en met woensdag 4 mei nog archiefstukken en voorwerpen te zien over het leven van Francois HaverSchmidt/Piet Paaltjens. Dit is gratis te bezoeken. U kunt u melden bij de balie van Bibliotheek Dokkum. 

Partners
Dank aan het Streekargyf Noardeast-Fryslan, Museum Dokkum, Boekhandel Van der Velde Dokkum, Stichting Alde Fryske Tsjerken en alle figuranten, acteurs en zanger dat jullie de deelnemers zo'n 150 jaar mee terug in de tijd namen. Fotograaf/weblogger Nanne Nicolai liep ook mee en schoot prachtige plaatjes van de culturele wandeling, 236 in totaal.

Theatervoorstelling Grauwe Hemel
In mei speelt de theatervoorstelling Grauwe Hemel, over het leven van François HaverSchmidt/Piet Paaltjens. Tickets zijn hier verkrijgbaar.