Heel Nederland Leest 2023

Leest u mee? Haal het gratis boek op!

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek: Sonny Boy van Annejet van der Zijl. De bibliotheek geeft het boek niet alleen cadeau (aan iedereen!), maar nodigt u ook uit om over het boek en de thema’s in Sonny Boy te praten. Dat kan natuurlijk in de bibliotheek! De lezingen zijn net als het boek een cadeautje van de bibliotheek, daarom is de toegang gratis. Reserveer wel vooraf een kaartje, zodat u zeker bent van een plek.


11-11 // Annejet van der Zijl // Dronryp & De Westereen // Gratis

Een bijzondere, literaire middag in Bibliotheken Dronryp en De Westereen, want Annejet van der Zijl, de schrijfster van Sonny Boy komt langs! Schuif aan, stel uw vragen en laat uw boek signeren (de boeken van Annejet van der Zijl zijn deze middag ook verkrijgbaar bij een stand van Boekhandel Van der Velde).

Tickets & info

24, 25 en 26-11 // Sporen van het slavernijverleden // Dokkum, Franeker & Harlingen // Gratis

Sonny Boy draagt bij aan het bespreken van de complexe geschiedenis van (koloniaal) Nederland. Slavernij werd afgeschaft in 1863, maar de gevolgen en erfenis ervan zijn nog steeds voelbaar én zichtbaar ook in Dokkum, Franeker en Harlingen. Daarover schreef historica Barbara Henkes een boek. Ze vertelt erover tijdens deze lezing. Bij goed weer incl. korte wandeling. Na afloop halen we de thema’s uit Sonny Boy naar het heden. Daarvoor gaat Barbara Henkes in gesprek met Jaleesa Schiphorst of Björn Fräser (Comité 30juni-1juli Fryslân en Tûmba).
 

Tickets & info

21-11 // Boekenbios Sonny Boy / Schiermonnikoog // Gratis

Het boek gelezen, maar nog niet genoeg van dit waar gebeurde en uiterst zorgvuldig gereconstrueerde verhaal? Sonny Boy is ook verfilmd! Een prachtige vertolking van het boek van Annejet van der Zijl. De film beklijft vanwege het sterke verhaal, de gedegen productie en het soepele acteerwerk van onder anderen Ricky Koole, Sergio Hasselbaink en Marcel Hensema. De muziek in de film is van Henny Vrienten.

We zorgen bij de film voor een inleiding en gaan na de tijd met elkaar in gesprek over de film, aan de hand van stellingen.

Tickets & info

Cadeau van de Bibliotheek

Sonny Boy van Annejet van der Zijl

Levensgeschiedenis van een 19-jarige Surinaamse student en een 40-jarige Hollandse getrouwde vrouw, die in 1928 verliefd op elkaar worden, een zoon krijgen (Sonny Boy), een pension in Scheveningen beginnen en in de WO II onderduikers in huis nemen.

Bekijk dit boek


 • 19-11 // Suzanna Jansen // dBieb Leeuwarden

  • Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens.

  € 9,50 voor leden

  Tickets & info

 • 08-11 // Anita Terpstra // dBieb Stiens

  • Speciaal voor de Fryske Boekewike (4 t/m 12 nov) houdt Anita Terpstra een lezing over het cadeauboek ‘Hiltje yn Pella’: een Friezin (1805-1898) op zoek naar een beter bestaan in Amerika.

  Gratis toegang

  Tickets & info

 • 09-11 // Willem Verf // De Pleats Burgum

  • ‘De wûndere leafde fan Emine en Einte’ van Willem Verf is het relaas van een wondere liefde. Literaire voorstelling met muzikale omlijsting van Tet Rozendal en Jaap Louwes.

  €7,- voor leden

  Tickets & info

Andere titels van Annejet van der Zijl


Nederland Leest Junior

Het Pungelhuis van Annet Huizing

Ole (13) hoort voor het eerst over zijn opa als die overlijdt. Waarom heeft Ole’s vader nooit over hem verteld? Met zijn nieuwe vriendin Anastazja ontdekt Ole langzaamaan wat er vroeger gebeurd is. Vanaf ca. 11 jaar.

Bekijk dit boekE-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten


E-books van Annejet van der Zijl

Luisterboeken van Annejet van der Zijl