tickets literair festival

Koop tickets

Literair Festival Harlingen vindt plaats op zaterdag 10 juni in de prachtige tuin achter museum, boekhandel en bibliotheek aan Voorstraat 54-56 in Harlingen. Het festival duurt van 16.00 tot 22.00 uur. Tickets voor het festival kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Harlingen en online bij de bibliotheek. Broodje Nuchter zorgt voor een heerlijke maaltijd en de drankjes (excl.).

Vrijdag 9 juni is het eerste Literair Festival voor Jongeren, op dezelfde locatie.

C O N N I E  P A L M E N

Connie Palmen behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Haar in 1991 verschenen debuutroman De wetten was een ongekend succes, het won meerdere prijzen en werd vertaald in 24 landen. Van 1991 tot aan zijn plotselinge dood in 1995 leefde Connie Palmen met de schrijver, journalist, radiomaker en interviewer Ischa Meijer. Na zijn dood publiceerde ze de autobiografische roman I.M.

In 1999 schreef ze het Boekenweekgeschenk De erfenis. Met de romans Geheel de uwe (2002) en Lucifer (2007) onderzocht Palmen op literaire wijze het effect van roddel en biografische verhalen op het leven van haar personages. Vanaf 1998 leefde Palmen met politicus en Minister van Staat: Hans van Mierlo. Het paar trouwde op 11 november 2009. Hans van Mierlo stierf op 11 maart 2010. In Logboek van een onbarmhartig jaar (2011) doet Palmen op een nietsontziende wijze verslag van de rouw om het verlies van een geliefde. In september komt haar nieuwste boek uit: Voornamelijk vrouwen.

16.35-17.20 uur

E L L A  & H E R  M A N 

Ella de Jong (zangeres, actrice en trompettiste) en Herman Woltman (componist en gitarist van Souldada) vormen samen het duo Ella & her man. Ze ontmoetten elkaar in 2012 waarna een reeks van producties volgt. Zowel op de vloer van het theater, als in een opnamestudio. Samen maken ze ‘liedjes zonder percussie, maar met een hartslag. Toegankelijk en gestileerd, rijk en dansbaar, exotisch en vertrouwd tegelijk.’

17.20-18.00 uur

M A R T I J N   V A N   L I M B E E K &
N I C O   S T A A L

De afsluiting van de avond is in handen van de Harlinger muzikant Martijn van Limbeek (zang en piano) en Nico Staal (contrabas en basgitaar). Samen spelen ze de prachtige nummers van hun nieuwste album Nachtingang.  

21.30-22.00 uur

 

K I R S T E N  V A N  S A N T E N 

Gastvrouw en presentator van Literair Festival Harlingen is Kirsten van Santen. Zij is cultureel antropoloog en werkt als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Ze schrijft en praat over theater en literatuur, publiceert columns en debuteerde in maart 2022 met haar literaire non-fictie boek Water Pakken.

N I N A  W E I J E R S 

Niña Weijers is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019, genomineerd voor de bng Bank Literatuurprijs). Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Ze schrijft sinds 2014 voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In 2022 kwam haar boek 'Zelf doen' uit en dit jaar verschijnt Cassandra.

19.30-20.15 uur

D O E K E   S  I J  E N S 

Doeke Sijens is schrijver van fictie, biografieën en monografieën. Hij is een neef van Trinus Riemersma en schrijft aan zijn biografie, want ‘Riemersma is een van de grootste Friese schrijvers. Als er iemand een biografie verdient, dan is het Trinus wel.’ In het Fries schreef hij eerder de verhalenbundel Nei it lân fan palmerûzjen en een biografie over Reinder Brolsma (de eerste Friese schrijversbiografie) Sa'n tûzen blauwe skriften. Daarvoor kreeg hij de Fedde Schurerpriis.

18.00-18.30 uur

Dit prachtige festival kan niet bestaan zonder een bijdrage van Gemeente Harlingen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

M Y R O N  H A M M I N G

Myron Hamming wilde na een topsportcarrière iets compleet anders doen. Hij zocht, vond de poëzie en viel voor het vertellen van verhalen die mensen niet zullen vergeten. Hamming ging fulltime schrijven en performen, werd stadsdichter van Groningen en werd derde bij de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd. In 2021 was hij Ambassadeur van de Vrijheid in Groningen.

20.15-20.45 uur

A U K E  H U L S T

Auke Hulst groeide op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel van Slochteren. Zijn jeugd daar – ‘in een Pippi Langkous-huis in een bos’ – stond model voor zijn succesvolle derde roman Kinderen van het Ruige Land (2012). In 2014 verscheen de reisverhalenbundel Buitenwereld, binnenzee en begin 2015 volgde zijn roman Slaap zacht, Johnny Idaho, die werd bekroond met de Harland Award Romanprijs. Met zijn boek Motel Songs won Auke de Bob den Uyl Prijs 2018. Auke is ook literatuurcriticus, reisjournalist en essayist voor onder meer NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, De Standaard en Columbus Magazine. Daarnaast is hij muzikant.

20.45-21.30 uur

R E G I N A   F O R T E 

Strijkkwartet Regina Forte is ontstaan in het najaar van 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. Ina, Anna, Inge en Andrea kennen elkaar uit allerlei Friese ad hoc orkesten en via hun banen in het onderwijs. Alle vier koesterden zij de wens om een mooi strijkkwartet op te richten. Ze beleven veel plezier aan het instuderen en uitvoeren van composities, zonder toeters en bellen of grootse effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm.

18.30-19.00 uur

Het licht en geluid is tijdens het festival in handen van Visie-Events.

De catering tijdens het festival wordt verzorgd door Brood Nuchter uit Harlingen. Tussen 18.30 en 19.30 is er geen programmering en alle ruimte om lekker te eten. Bij de entree kunt u munten kopen voor drankjes en een maaltijd.