Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Onderzoek 14 - Activiteiten

De bibliotheek doet al heel lang veel meer dan alleen boeken uitlenen. Bibliotheken Noord Fryslân organiseert bijvoorbeeld elk voor- en najaar meer dan honderd activiteiten, waarvan een groot deel gratis toegankelijk is voor leden. Maar wat vinden onze leden daarvan? Wat vinden ze wel en wat niet bij de bibliotheek passen? Waarom en wanneer komen ze wel of niet? Ons klantenpanel Biebpanel onderzocht het.

Iets meer dan twintig procent van de Biebpanelleden bezocht het afgelopen jaar een activiteit in de bibliotheek. Dat is niet veel, de leden vinden dan ook dat de bekendheid van het programma te wensen over laat. Uit ons aanbod zijn informatieve lezingen, kinderactiviteiten en boekpresentaties favoriet. Gemiddeld worden de bijgewoonde activiteiten beoordeeld met een 7,7. Vooral over de organisatie, de voorzieningen en de communicatie zijn de deelnemers positief.

Welke activiteiten passen bij de bibliotheek?
Zoals we al schreven, de bibliotheek doet meer dan alleen boeken uitlenen, maar toch vinden de Biebpanelleden activiteiten rondom boeken, zoals schrijverspresentaties, leesclubs en voorlezen het beste bij ons passen. Net als activiteiten voor kinderen en jongeren. Toneel, dans en concerten passen het minste bij de bibliotheek, daar kunnen we ons in vinden, zulke activiteiten komen niet of nauwelijks in ons programma voor.

Inhoud, tijdstip en locatie bepalen deelname
Of Biebpanelleden naar een activiteit gaan is van een paar dingen afhankelijk. De inhoud van het programma natuurlijk, het tijdstip en de locatie. Qua inhoud spreken onderwerpen als literatuur, natuur, creativiteit, kunst/geschiedenis en zelfontwikkeling aan. Wat betreft tijdstip hebben doordeweekse avonden de voorkeur. En qua locatie geldt dat het voor zowel ouderen als lager opgeleiden dichtbij moet zijn.

Over BiebPanel
BiebPanel is het landelijke klantenpanel van bibliotheken. In Noord-Fryslân zijn 750 leden lid van het panel. Iedereen (16 jaar en ouder) kan lid worden van het panel via biebpanel.nl. Aan dit onderzoek deed ongeveer de helft van de biebpanelleden mee.

Verbeterpunten waar we mee aan de slag gaan
De resultaten van elk Biebpanelonderzoek worden intern besproken en vervolgens worden er verbeterpunten benoemd. Sinds het onderzoek naar activiteiten zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo is er een programmeur aangesteld die zorgt dat het programma bij ons beleid en onze doelstellingen past. Daarnaast is de communicatie over activiteiten nu deels op gemeenteniveau. Inwoners van bijvoorbeeld Achtkarspelen ontvangen een folder op de mat met activiteiten in hun gemeente en een paar bijzondere activiteiten in omliggende gemeenten. Ook overwegen we lokale klantenpanels op te zetten zodat we nog meer inzicht krijgen in waar behoefte aan is.

Lees het hele onderzoek