Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Flitspeiling 2: Lezen in de vakantie

Eind september 2017 deed Biebpanel onderzoek naar lezen in de vakantie. Hoe lezen panelleden tijdens de vakantieperiode, kennen en gebruiken ze de VakantieBieb-app? Het onderzoek werd landelijk door ruim zeventienduizend personen ingevuld en in Noord-Fryslân deden ruim 499 leden mee.

‘Aaaaah, eindelijk tijd om te lezen’, hoor je veel mensen verzuchten als de zomervakantie nadert. Dat ze daar ook daadwerkelijk aan toekomen blijkt uit het meest recente onderzoek van Biebpanel: ruim vier op de tien panelleden lezen in de vakantie meer dan in de rest van het jaar. Het gaat dan bij het merendeel om papieren boeken en bij ongeveer drie op de tien (ook) om e-books. Slechts een paar procent heeft luisterboeken beluisterd, op cd of digitaal. Hoogopgeleiden en frequentere bezoekers van de Bibliotheek hebben relatief vaak papieren boeken gelezen; minder frequente bezoekers van de Bibliotheek vaker e-books. Digitale luisterboeken zijn bij 55-plussers iets minder populair dan bij jongere leden.

Meer lezen, maar wel dezelfde genres
Uit eerder onderzoek voor Stichting Marketing Boekenvak onder zowel leden als niet-leden van de Bibliotheek kwam naar voren dat de meeste mensen weliswaar méér lezen tijdens de vakantie dan in de rest van het jaar, maar dat ze meestal wel dezelfde genres kiezen. Slechts 10% gaf aan dat ze tijdens de vakantie andere genres lezen dan thuis.

Positief over de VakantieBieb-app
Ruim de helft van de panelleden had al eerder over de VakantieBieb-app gehoord en ongeveer één op de zeven had de app ook al wel eens gebruikt. Het gebruik is het hoogst onder vrouwen, panelleden tot 55 jaar, hoogopgeleiden en minder frequente bezoekers van de Bibliotheek. De VakantieBieb app is een app van de Bibliotheek, waarin ruim 60 e-books voor jeugd en volwassenen beschikbaar zijn gedurende de zomerperiode. De e-books zijn gratis te lezen op smartphone en tablet, door zowel leden als niet-leden van de Bibliotheek. Veel panelleden zijn positief over deze app.

Voor de volgende zomer overwegen wij:

  • Een speciaal vakantieabonnement aan te bieden.
  • Onze vakantietips (waaronder de vakantiebieb-app, wise-app en e-books) te bundelen en meer onder de aandacht te brengen. Ondanks de vraag van panelleden om de uitleentermijn in de zomer te verlengen en het te lenen aantal items te verhogen, gaat Bibliotheken Noord Fryslân daar niet in mee. Reserveren is bij ons immers gratis en bovendien bieden we een luxe-abonnement voor wie structureel meer en langer wil lenen.
  • Uit het onderzoek blijkt dat luisterboeken onder jongeren populairder zijn dan onder ouderen. We overwegen daarom de luisterboeken volgend jaar meer onder de aandacht te brengen van de jongeren (16+).

Bekijk het hele onderzoek