Anton Wachterprijs

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut naar oordeel van een vakjury, en wordt toegekend aan een veelbelovend auteur waarvan in de afgelopen twee jaar een opmerkelijk Nederlandstalig prozadebuut is verschenen. In aanmerking komen de literaire prozadebuten uit Nederland en Vlaanderen die zijn gepubliceerd in de twee jaren voorafgaand aan de uitreiking.

De Anton Wachterprijs dient als stimulans voor de wording van literair talent en is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk. Literaire non-fictie, literaire thrillers, jeugdliteratuur en bundeling van columns worden niet door de jury beoordeeld. De prijs bestaat uit een bedrag van en een replica van het beeldje van Anton Wachter. De debuterende auteurs wier schrijftalenten door de vakjury zijn onderkend, hebben vrijwel allen naam gemaakt in het literaire veld.

De Anton Wachterprijs wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân, in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring. De prijs is in 1977 ingesteld en is genoemd naar de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeldje van Anton Wachter en een geldbedrag van € 2000.

De jury

  • Geart de Vries (voorzitter)
  • Joke Linders-Nouwens
  • Marja Pruis
  • Kees ’t Hart
  • Gerbrand Bakker
     

Kans maken op de Anton Wachterprijs 2024?

Op 22 juni 2024 wordt de volgende Anton Wachterprijs uitgereikt. De prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut verschenen tussen 1 maart 2022 en 1 maart 2024. Uitgevers kunnen in drie termijnen de Nederlandstalige literaire romandebuten insturen: week 41, week 46 en week 50 in 2023. Titels die daarna uitkomen kunnen tot 11 maart 2024 opgestuurd worden. Download hieronder de brief die uitgevers ontvangen hebben voor alle voorwaarden, de inzendtermijnen en de adresgegevens. 

Download de brief voor uitgevers

Bekijk de winnaars sinds 1977