Op dit moment is er een storing in onze Wise-app. Kijk op onze klantenservice pagina wat u kunt doen. 

Anton Wachterprijs

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut naar oordeel van een vakjury, en wordt toegekend aan een veelbelovend auteur waarvan in de afgelopen twee jaar een opmerkelijk Nederlandstalig prozadebuut is verschenen. In aanmerking komen de literaire prozadebuten uit Nederland en Vlaanderen die zijn gepubliceerd in de twee jaren voorafgaand aan de uitreiking.

Zes genomineerden voor de Anton Wachterprijs 2024

Er zijn dit jaar zes nominaties voor de Anton Wachterprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar:

 1. Het Objectief van Martien van Agtmaal;
 2. Een soort eelt van Rinske Bouwman; 
 3. de roman W van Tiemen Hiemstra;
 4. Moeders. Heiligen van Dieuwertje Mertens;
 5. Xerox van Fien Veldman;
 6. De Beesten van Gijs Wilbrink.

In gesprek met de genomineerden

Vier genomineerden weten hun zenuwen te bedwingen en komen zaterdagochtend alvast naar Harlingen voor een goed gesprek en een kijkje in de keuken. Zij nemen plaats in de Comedie (Lanen 6), Eetcafé Nooitgedagt (Grote Bredeplaats 35) en de Poffertjeskraam (Havenplein 5). Van 10.30 tot 11.00 uur en van 11.30 tot 12.00 uur kunnen bezoekers met de schrijvers in gesprek.

10.30-11.00 // 11.30-12.00 uur // Rinske Bouman en Dieuwertje Mertens // Lanen 6
In de Comedie, onderdeel van gemeentemuseum Het Hannemahuis aan de Lanen 63a gaan Rinske Bouwman en Dieuwertje Mertens met elkaar in gesprek over het schrijverschap, de nominatie voor de Anton Wachterprijs en het debuteren in de literaire wereld.

10.30-11.00 // 11.30-12.00 uur // Fien Veldman // Havenplein 5
De poffertjeskraam (Havenplein 5) is het decor van Fien Veldman, zij leest er voor uit eigen werk en gaat er graag in gesprek met belangstellenden.

10.30-11.00 // 11.30-12.00 uur // Martien van Agtmaal // Grote Bredeplaats 35
En tot slot is Eetcafé Nooitgedagt (Grote Bredeplaats 35) leest Martien van Agtmaal voor uit eigen werk, beantwoordt vragen en gaat in gesprek met publiek.

Het bijwonen van deze schrijverssessies is gratis en aanmelden is niet nodig. Belangstellenden kunnen gewoon binnenlopen en aanschuiven.

De winnaar van de tweejaarlijkse debutantenprijs wordt bekend gemaakt op zaterdag 22 juni tijdens het Literair Festival Harlingen.Voor de 24e editie van de prijs, genoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk, waren er deze keer 99 inzendingen. De boeken zijn beoordeeld door de juryleden Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter).

Over de Anton Wachterprijs

De Anton Wachterprijs dient als stimulans voor de wording van literair talent en is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk. Literaire non-fictie, literaire thrillers, jeugdliteratuur en bundeling van columns worden niet door de jury beoordeeld. De prijs bestaat uit een bedrag van en een replica van het beeldje van Anton Wachter. De debuterende auteurs wier schrijftalenten door de vakjury zijn onderkend, hebben vrijwel allen naam gemaakt in het literaire veld.

De Anton Wachterprijs wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân, in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring. De prijs is in 1977 ingesteld en is genoemd naar de hoofdpersoon van de autobiografisch getinte romancyclus van Simon Vestdijk die in Harlingen werd geboren. De winnaar van de Anton Wachterprijs ontvangt een replica van het beeldje van Anton Wachter en een geldbedrag van € 2000.

De jury

 • Geart de Vries (voorzitter)
 • Joke Linders-Nouwens
 • Marja Pruis
 • Kees ’t Hart
 • Gerbrand Bakker
   

Kans maken op de Anton Wachterprijs 2024?

Op 22 juni 2024 wordt de volgende Anton Wachterprijs uitgereikt. De prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut verschenen tussen 1 maart 2022 en 1 maart 2024. De inzendtermijn voor de prijs in 2024 is inmiddeld gesloten. Uitgevers kunnen alvast boeken insturen voor de Anton Wachterprijs 2026, deze is voor debuten verschenen tussen 1 maart 2024 en en maart 2026. Download hieronder de brief die uitgevers ontvangen hebben voor alle voorwaarden, de inzendtermijnen en de adresgegevens. 

Download de brief voor uitgevers

Bekijk de winnaars sinds 1977