Online lezen en schrijven met thrillerauteur Erik Betten

Gepubliceerd op: 1 september 2020 16:14

Schrijver Erik Betten, van de prijswinnende thriller Quarantaine, gaat vanaf donderdag 6 augustus zes keer online voorlezen uit eigen werk en de kijker uitleggen wat de structuur is van een goed boek. De online lees- en schrijfsessies zijn elke donderdag van 19.30 – 19.50 uur te zien op de facebookpagina van Bibliotheken Noord Fryslân.

Heeft u schrijfambities of wilt u graag weten hoe een boek is opgebouwd? Thrillerauteur Erik Betten neemt u mee in het schrijfproces dat aan elk goed boek ten grondslag ligt. Zijn prijswinnende boek Quarantaine uit 2018 vormt de basis voor de online live sessies. Een actuele thriller over een dodelijke bacterie en een overheid die ondenkbare maatregelen neemt. De schrijver leest elke keer ook een deel voor uit Quarantaine. U kunt het boek reserveren bij de balie van uw bibliotheek of online via ontdekdebieb.nl.

Inhoud en data

De lees- en schrijfsessies vinden plaats op donderdag 6, 13, 20 en 27 augustus, 3 en 10 september van 19.30 – 19.50 uur. In de zes sessies behandelt Erik Betten op een basale manier de structuur van een boek; van de kennismaking met de personages, de setting en de verstoring aan het begin, tot het omslagpunt in het midden naar de onvermijdelijke climax van het boek.

1e sessie, donderdag 6 augustus: 

Wat is de basisstructuur van elk verhaal en hoe begint een verhaal écht? Het centrale conflict en de hoofdpersoon worden besproken in deze sessie en Erik legt uit hoe elk boek een verstoring heeft in het begin. Hij leest voor uit het eerste hoofdstuk van zijn boek Quarantaine.

Sessie gemist? Bekijk 'm hier terug

2e sessie, donderdag 13 augustus:

In deze sessie komt de eerste drempel van een boek aan bod. Wat moet er in een eerste kwart van een verhaal gebeuren? Het personage en de setting worden verder uitgediept en wat is de tegenstand die het conflict veroorzaakt? Erik zal uit Quarantaine 'de eerste drempel' voorlezen.

Sessie gemist? Bekijk 'm hier terug.

3e sessie, donderdag 20 augustus:

Elk boek kent een omslagpunt; er komt een nieuw inzicht en het conflict loopt op. Het omslagpunt uit zijn boek Quarantaine leest Erik deels aan ons voor.

Sessie gemist? Bekijk 'm hier terug.

4e sessie, donderdag 27 augustus:

Deze sessie gaat over de tweede drempel in een boek; een gebeurtenis die de afloop onvermijdelijk maakt. De tweede drempel maakt ook deel uit van zijn voorleesmoment.

Sessie gemist? Bekijk 'm hier terug.

5e sessie, donderdag 3 september: 

Erik behandelt de climax en het einde van een boek. O.a. waarom er geen nieuwe elementen meer op mogen duiken in dit deel van een boek. Hij leest (een deel van) de climax van Quarantaine voor (SPOILER ALERT!)

Sessie gemist? Bekijk 'm hier terug.

6e sessie, donderdag 10 september: 

PRIMEUR! Erik leest voor uit zijn nieuwste (nog niet verschenen) boek, Schaduwspoor. Ook zullen kijkersvragen aan bod komen. Heb je vragen die je aan de thrillerauteur wilt stellen? Stuur ze alvast naar info@bnfrl.nl.

Sessie gemist? Bekijk 'm hier terug.

U kunt de online lees- en schrijfsessies volgen op de facebookpagina van Bibliotheken Noord Fryslân. Voor Facebook heeft u een account nodig. We zullen de filmpjes na afloop van iedere sessie ook op onze website plaatsen, zodat het voor iedereen toegankelijk is en later nog weer bekeken kan worden. Tijdens de live sessies kunt u onder de video ook vragen stellen die Erik aan het eind van de sessie zal beantwoorden.

Erik Betten
Erik Betten, schrijver en historicus uit Dronryp, won met Quarantaine De BookSpot Schaduwprijs 2019, voor het beste oorspronkelijke Nederlandse thrillerdebuut. De prijs is de tweede thriller van zijn hand. Erik Betten schreef ook een reeks boeken over geschiedenis, het landschap, kunst en cultuur. De geboren Leeuwarder werkt ook als journalist voor het Friesch Dagblad. Hij schrijft zowel in het Nederlands als in het Fries.

Primeur: voorlezen uit nieuw boek
Momenteel werkt de Friese schrijver aan zijn nieuwe boek, Schaduwspoor. Tijdens de laatste sessie op 10 september zal Erik Betten voorlezen uit dit nieuwste werk, een primeur!