Nynke en Jorick door naar provinciale ronde voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 28 februari 2020 18:37

Nynke Hoekstra van CBS de Eben HaËzer in Menaam heeft de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen op 26 februari in de Koornbeurs in Franeker. Samen met de nummer twee, Jorick Wiersma van OBS De Lytse Terp in Minnertsga, gaat zij door naar de provinciale ronde. Op de derde plaats eindigde Remco Greidanus van SWS It Iepen Finster in Achlum.

21 basisscholen lezen voor!
Elk jaar organiseert Bibliotheken Noord Fryslân de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Kandidaten van maar liefst 21 basisscholen uit de regio Noordwest-Fryslân namen het in De Koornbeurs in Franeker tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. Het ging om leerlingen van basisscholen uit Harlingen, Franeker, Midlum, West-Terschelling, Tzum, Achlum, Sexbierum, Dronryp, Menaam, Wjelsryp, Berlikum, Marsum, Bitgummole, Minnertsga en St.- Annaparochie. De leerlingen lazen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.
Nynke las voor uit haar favoriete boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen. Jorick ging op de Friese toer met It libben fan in Labbekak. Remco koos voor een fragment uit Blockbusters: het Picasso Mysterie.

Een jury, circusact en kinderburgemeester
De presentatie was in handen van Sander van Cicrus Salto. In de jury zaten dichter Arjan Hut, schrijfster en vertaalster Martsje de Jong, verhalenverteller Frank Belt, wethouder van de gemeente Waadhoeke Nel Haarsma en voormalig leesconsulent van de Bibliotheek Janke Abma. In de pauze konden deelnemers en bezoekers genieten van een act van Sander van Circus Salto. Kinderburgemeester van de Waadhoeke, Piter Murk de Groot, kwam speciaal langs om de prijzen uit te reiken.

Provinciale ronde
Nynke Hoekstra en Jorick Wiersma gaan door naar de provinciale ronde op 7 april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 27 mei.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. De voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en de provincie Fryslân.