Thessa uit Munnekezijl wint derde prijs Fries Voorleeskampioenschap

Gepubliceerd op: 24 april 2018 12:24

Pieter van Aalst wordt Fries Voorleeskampioen

Pieter van Aalst van de Dr. Algraschool uit Leeuwarden won op 10 april 2018 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Fryslân. De tweede prijs ging naar Famke Blomuit Hindeloopen en de derde prijs was voor Thessa Helmholt uit Munnekezijl. Een resultaat om trots op te zijn!

Pieter las een fragment voor uit het boek ‘Opa vlucht’ van David Walliams. De jury, die bestond uit een eerdere winnaar, een schrijfster en een echte lees-expert, vond dat zijn inleiding hen al nieuwsgierig maakte naar zijn goed gekozen fragment, dat hij met de juiste emotie voorlas. Zijn stemgebruik was duidelijk, paste goed bij het verhaal en bracht de emoties goed over. Juryvoorzitter Liedeke Pol, die zelf ooit meedeed en de landelijke finale won, denkt dat Pieter zeker een kanshebber is voor de winst op 23 mei. Dan mag hij de provincie Fryslân vertegenwoordigen tijdens de 25ste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Amstelveen. De tweede prijs ging naar Famke Blom van ABBS de Skulpe uit Hindeloopen en de derde prijs was voor Thessa Helmholt van CBS ’t Oegh uit Munnekezijl.

In de provinciale wedstrijd voorlezen is heel bijzonder. In totaal doen 200 kinderen uit de provincie mee aan de voorrondes. Eerst op school, daarna in de kwart - en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Bibliotheekservice Fryslân. In heel Nederland hebben 3474 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

De nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 25ste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.