Schrijversbezoek als feestelijke afsluiting Dantumadielse Kinderjury

Gepubliceerd op: 1 juni 2017 12:00

29 mei en 30 mei trok kinderboekenschrijfster Sanne Rooseboom samen met Tjitske van der Velde, leesconsulente bij Bibliotheken Noord Fryslân, langs tien basisscholen in Dantumadiel. Door middel van dit schrijversbezoek werd de Dantumadielse Kinderjury feestelijk afgesloten.

Stemmen op favoriete boeken

Jaarlijks vindt de Dantumadielse Kinderjury, een variant op de Nederlandse Kinderjury, plaats in de gemeente Dantumadiel waarbij kinderen van groep 7/8 mogen stemmen op hun favoriete boeken. De Dantumadielse Kinderjury werd dit jaar feestelijk afgesloten met een schrijversbezoek van kinderboekenschrijfster Sanne Rooseboom. Zij vertelde over haar genomineerde boek ‘Het ministerie van oplossingen’ en haar leven als schrijfster. Leesconsulente Tjitske van der Velde van Bibliotheken Noord Fryslân maakte daarbij de uitslag van de Dantumadielse Kinderjury bekend en deelde de leerlingen een prijsje en certificaat uit als dank voor hun inzet.

Uitslag

Kinderen van groepen 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Dantumadiel hebben de afgelopen weken volop gelezen om te kunnen stemmen op hun favoriete boek. Het boek ‘Alaska’ van Anna Woltz kreeg gemiddeld gezien de meeste stemmen. Tweede werd ‘Storm’ van Karen van Holst – Pellekaan. Het boek ‘Ministerie van oplossingen’ van schrijfster Sanne Rooseboom eindigde op de derde plek. Laatste eindigde ‘Siem Subliem’, van Tosca Menten. 

Stichting Wodant

De Stichting Wodant is opgericht door meester Albert Woudstra. Woudstra vond lezen erg belangrijk voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Hij stimuleerde dit jarenlang door alle basisscholen in de gemeente Dantumadiel kinderboeken aan te bieden en de kinderen te vragen over dat boek een oordeel te geven.Zo ontstond de jaarlijkse Dantumadielse Kinderjury, onderdeel van de Nederlandse Kinderjury (www.kinderjury.nl). Toen de gezondheid van meester Woudstra achteruit ging werden de leesbevorderende activiteiten door hem ondergebracht in een stichting. Deze stichting Wodant probeert het werk van de heer Woudstra voort te zetten. Het stichtingsbestuur doet dat met behulp van de Bibliotheken Noord Fryslân.