Officiële, feestelijke opening van Bibliotheek Hallum

Gepubliceerd op: 6 december 2019 14:24

De vloerbedekking is gelegd, de ramen gezeemd, de muren geverfd, de eerste inschrijvingen binnen en de kasten gevuld: Bibliotheek Hallum is klaar voor de officiële, feestelijke opening op vrijdag 13 december. De hele dag zijn er activiteiten voor jong en oud: van een ontbijtvoorstelling tot voorlezen met Tomke en van de Kleinste Privacyshow tot een sensationele kookdemonstratie met Pierre Wind. Bovendien kunnen alle inwoners van Hallum en omstreken tot 1 mei hun bibliotheek gratis proberen. Met die actie probeert de bibliotheek het wereldrecord meer leden dan boeken te halen.

Vrijdag de dertiende voor Hallum een geluksdag

Het mag dan een ongeluksdag zijn, voor de bibliotheek en voor heel Hallum wordt het een geluksdag; op vrijdag 13 december opent daar een nieuwe Bibliotheek. De dag begint om half negen met een ontbijtvoorstelling voor de kleuters uit Hallum. Een uur later schuiven de peuters aan voor voorlezen met Tomke. Rond het middaguur komen de groepen 3, 4, 5 en 6 van de scholen uit Hallum naar de bibliotheek voor een beatbox-workshop. Om twaalf uur staat er een lunch klaar voor de groepen 7 en 8 én volwassen inwoners van Hallum en omstreken. Zij gaan vervolgens de strijd met elkaar aan tijdens de Kleinste Privacyshow. Wie weet er meer over online privacy: kinderen of ouders?

De officiële opening
De burgemeester, wethouders, raadsleden, het onderwijs, Jaap Meinsma en Sieds Rienks, Lodewijk Asscher (zonder de motie Asscher was de bibliotheek er nooit gekomen) en natuurlijk álle inwoners van Hallum: iedereen is uitgenodigd voor de o¬fficiële opening van Bibliotheek Hallum om 15.00 uur. Voor de tiktok-fans nodigden we om half vier Hieke (@hieke.ig) uit. En Pierre Wind sluit de dag van de opening af met een sensationele kookshow. Belangstellenden steken zelf de handen uit de mouwen om de meest bijzondere hapjes te maken onder leiding van deze masterchef. Alle activiteiten vinden plaats in het Trefpunt en zijn gratis toegankelijk: een cadeau van de bibliotheek voor Hallum en omstreken. Reserveer kaarten voor Pierre Wind >

Gratis abonnement tot 1 mei
Om iedereen uit Hallum en omstreken kennis te laten maken met de nieuwe bibliotheek én om het wereldrecord meer leden dan boeken te halen, biedt de bibliotheek tijdelijk een gratis abonnement aan. Iedereen mag Bibliotheek Hallum tot 1 mei 2020 gratis proberen. De eerste voorinschrijvingen zijn inmiddels binnen. De bibliotheek hoopt dat er nog heel veel volgen én dat deze eerste leden direct heel veel lenen, want alleen zo kan Hallum het wereldrecord halen.

Over Bibliotheek Hallum
De nieuwe bibliotheek in Hallum is er gekomen dankzij de motie Asscher. De afgelopen jaren stond er steeds vaker in de krant dat bibliotheken de deuren sloten. Omdat dit de sociale samenhang en de kansen van kinderen schaadt, diende de PvdA samen met CDA, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie een motie in die met algemene stemmen werd aangenomen. Asscher riep minister Van Engelshoven op zich in te spannen voor het behoud van bibliotheken in kleine kernen zodat iedereen toegang heeft tot de bibliotheek. Bibliotheekorganisaties met gaten in hun spreidingsgebied werden uitgenodigd om in te tekenen op deze plannen én de gemeente te vragen de tweede stap te zetten. De motie Asscher biedt gemeenten namelijk financiële middelen voor de eerste drie jaar, maar het wordt alleen toegekend als de gemeente een plan heeft om de toekomst van de bibliotheek langer veilig te stellen. Dat plan is er en daarom dienden de gemeente en Bibliotheken Noord Fryslân samen de aanvraag in.