Lampje wint Gouden Griffel

Gepubliceerd op: 8 oktober 2018 14:46

Annet Schaap heeft met haar prozadebuut ‘Lampje’ de Goude Griffel gewonnen. Zij kreeg de prijs aan het begin van de Kinderboekenweek uitgereikt in Amsterdam.

Annet Schaap (1965) was al bekend als illustrator van kinderboeken. Zo’n 200 boeken, waaronder bekende titels van Francine Oomen, Jacques Vriens, Mieke van Hoofd, Thea Dubelaar en Janneke Schotveld voorzag zij van illustraties. Vorig jaar debuteerde Annet Schaap als schrijfster met het kinderboek Lampje, waarvoor zij direct de Gouden Griffel in de wacht sleepte.

Andere genomineerden

De overige genomineerden waren Joukje Akveld, Annet Huizing, Pim Lammers, Joke van Leeuwen, Marit Törnqvist, Susanne Wouda, Bette Westera, Tjibbe Veldkamp en Edward van de Vendel. De Griffeljury 2018 bestaat uit Cathy Spierenburg (voorzitter), Marjolein Meijvis, André Kuijpers, Anouk van der Zee en Nina Schouten.

Lampje

Het boek gaat over de zee en geheimzinnige wezens en woeste piraten. En over het Zwarte Huis van de Admiraal, waar misschien wel een monster woont. En over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die elke avond naar boven klimt om het licht aan te steken. Op een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn, gaat alles mis… en dan blijkt dat Lampje dapperder is en meer kan dan ze ooit had gedacht.