Koos Meinderts wint Gouden Griffel met boek 'Naar het noorden'

Gepubliceerd op: 5 oktober 2017 07:20

De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Koos Meinderts voor zijn kinderboek 'Naar het noorden'. De Griffel werd uitgereikt tijdens 'Het Knikkende Knieën Kinderboekenbal', de opening van de Kinderboekenweek.

Indringend boek

‘Meinderts maakt de steeds hevige honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen. Het is een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft’, aldus de jury. Het is de eerste keer dat de 64-jarige Meinderts de Gouden Griffel wint, hoewel hij al 34 jaar actief is als kinderboekenschrijver en meer dan dertig boeken schreef

Kinderboekenweek geopend

De 63ste Kinderboekenweek werd met Klaas van der Eerden als presentator feestelijk geopend met een jong publiek dat genoot van de vaak angstaanjagende optredens van Victor Mids, Kinderen voor Kinderen en NS voorleesconducteur John Piqué. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 15 oktober en het thema is Leesbibbers. Het Kinderboekenweekgeschenk dit jaar is Kattensoep, geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap.