Gouden penseel voor Tangramkat

Gepubliceerd op: 22 september 2017 10:07

De Penseeljury heeft in het Rijksmuseum het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven.

De Penseeljury heeft woesndag 20 september in het Rijksmuseum het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven. 

Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door Circusnacht van de Vlaamse illustrator Mattias De Leeuw (Lannoo). De andere genomineerde voor een Gouden Penseel was Omdat ik je zo graag zie van Milja Praagman (De Eenhoorn) en voor een Gouden Palet Kek iz tak? van de Amerikaanse Carson Ellis (Leopold). Met deze uitreiking is tevens de 10de editie van Penselen in het Rijksmuseum geopend. In deze tentoonstelling zijn de originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels te bezichtigen.

10e editie penselen in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum en de Stichting CPNB zijn de organisatoren van Penselen in het Rijksmuseum. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool en loopt t/m zondag 11 februari 2018. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende masterclasses van de bekroonde illustratoren in het Rijksmuseum te volgen.Martijn van der Linden (1979) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan twaalf landen en won verschillende prijzen. Tangramkat werd in 2017 ook bekroond met een Zilveren Griffel (voor zijn vrouw Maranke Minck) en gekozen tot een van de best verzorgde boeken van 2016. Met Maranke maakt Martijn prentenboeken zoals Het Prinsenkind, Ik voel een voet!, Memorykonijn en Tangramkat. Voor de aankomende Kinderboekenweek hebben zij samen het Prentenboek van de Kinderboekenweek, met de titel Knikkeruil, gemaakt.