Feestelijke provinciale afsluiting van De Schoolschrijver

Gepubliceerd op: 24 mei 2017 17:02

Woensdag 24 mei was de provinciale afsluiting van De Schoolschrijver op CBS De Oanrin in Twijzel. De school nam hierbij afscheid van hun Schoolschrijver Hanneke de Jong, die het traject feestelijk afsloot met het voorlezen uit haar nieuwe boek en een schrijfopdracht waarbij de kinderen haar mochten helpen het einde te verzinnen. Gelukkig is het afscheid niet voor lang: Er werd luid gejuicht en geapplaudisseerd toen verteld werd dat Hanneke volgend jaar terug komt op de school.

Een wekelijks bezoekje

Bij De Schoolschrijver wordt er voor een half schooljaar een kinderboekenschrijver gekoppeld aan een basisschool. Afgelopen halfjaar kwamen de Schoolschrijvers Hanneke de Jong, Lida Dijkstra, Tialda Hoogeveen en Janny van der Molen wekelijks langs op vier basisscholen in de regio van Bibliotheken Noord Fryslân om het lees- en schrijfplezier bij kinderen te verhogen. En dat is goed gelukt! Ook vanochtend, tijdens het laatste bezoek aan de klas, hingen de kinderen weer aan de lippen van Hanneke de Jong en Dolf Verroen. 

Boek vol geheimen

Bij het laatste bezoek van Hanneke de Jong aan CBS De Oanrin, las ze een stuk voor uit haar nieuwste Fryske boek. Het is een spannend boek, waarbij de hoofdpersoon in het huis van zijn buurman een geheim boek ontdekt wat met grote sloten vastzit. Wat zal er in het boek staan? Hanneke vraagt aan de kinderen om op te schrijven wat voor geheimen zij in het boek verwachten. Wie weet neemt ze wel een idee van de kinderen over om het einde van het boek te schrijven. 

Gastles van Dolf Verroen

Ook kreeg C.B.S. de Oanrin een gastles van een andere bekende Schoolschrijver: Dolf Verroen. De 88-jarige schrijver vertelde de kinderen over zijn jeugherinnering, waarbij hij als jonge jongen in de oorlog te maken kreeg met onderduikers in zijn gezin en wat dit deed met de vriendschap die hij eerder al gesloten had met een jongen wiens ouders NSB’ers waren. Hier schreef hij vorig jaar een Kinderboekenweekgeschenk over. 
De kinderen luisterden aandachten naar het indrukwekkende verhaal en mochten hem daarna alles vragen wat ze maar wilden.

Feest op het plein

Na de bezoekjes van de Schoolschrijvers in de klas was het tijd om op het schoolplein het traject feestelijk af te sluiten. De kinderen droegen zelfgeschreven gedichten voor en zongen een speciaal geschreven afscheidslied voor Hanneke. Aan Dolf Verroen overhandigden zij een zelfgemaakt boekje. Na afloop was er gelegenheid voor de kinderen om de handtekening van de kinderboekenschrijvers te bemachtigen.