Donna Rijkers en Annalies Kingma voorleeskampioenen!

Gepubliceerd op: 14 februari 2020 16:06

Donna Rijkers (11) van de Kardinaal de Jongschool uit Nes (Ameland) en Annalies Kingma (11) van CBS Op de Hoogte in Burum zijn woensdag 12 februari voorleeskampioen geworden. Zij wonnen de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in De Nije Warf in Wouterswoude, die werd georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân.

Op de tweede plaats eindigden Yaniek van de Pol (11) van CBS De Regenboog in Dokkum en Mirthe Dijkstra (10) van CBS De Bron uit Damwoude. De derde plaatsen waren voor Carlijn Hagen (10) van SWS Yn de Mande van Schiermonnikoog en Jantina Postma (11) van CBS It Fundamint in Hallum.

23 basisscholen lezen voor!
Kandidaten van maar liefst 23 basisscholen uit de regio Noordoost-Fryslân namen het in De Nije Warf tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde. Het ging om leerlingen van basisscholen uit Buitenpost, Nes (Ameland), Harkema, Dokkum, Boelenslaan, Surhuisterveen, Wouterswoude, Broeksterwoude, Damwoude, Twijzel, De Westereen, Kollum, Burum, Veenwouden, Hallum, Munnekezijl, Schiermonnikoog, Augustinusga en Kollumerpomp. De leerlingen lazen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek. Donna las voor uit Vlog Vriendinnen van Emma Moss en Annalies koos een fragment uit Nergens meer veilig van Jan Heerze.

Een echte jury
De presentatie was in handen van Sander van Cicrus Salto en Tjitske van der Velde, lees- en mediaconsulent bij Bibliotheken Noord Fryslân. In de jury zaten dichter Arjan Hut, schrijfster en vertaalster Martsje de Jong, verhalenverteller Frank Belt, wethouder Pytsje de Graaf, beleidsadviseur van de gemeente Margreet van Deelen en oud-leerkracht en schrijver Reinder Tolsma. In de pauze konden deelnemers en bezoekers genieten van een act van Sander van Circus Salto. Bij een bijzondere wedstrijd hoort ook een speciale gast voor de prijsuitreiking. Dit nam Marije Adema, kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân, voor haar rekening.

Provinciale ronde
Donna Rijkers en Annalies Kingma gaan nu door naar de provinciale ronde op 7 april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 27 mei.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. De voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en de provincie Fryslân.