Digi-Taalhuis Surhuisterveen geopend!

Gepubliceerd op: 19 mei 2017 10:29

Wethouder Sjon Stellinga opende 18 mei het eerste Digi-Taalhuis van Achtkarspelen in Bibliotheek Surhuisterveen. "Lezen, schrijven en rekenen is niet voor iedereen vanzelfsprekend", aldus wethouder Stellinga. "In Achtkarspelen hebben ruim 4.500 inwoners zoveel moeite met lezen, schrijven en rekenen dat zij daar last van hebben tijdens hun dagelijkse activiteiten. Die groep mensen reiken we met dit Digi-Taalhuis de helpende hand."

In Fryslân zijn er in verhouding veel laaggeletterden; 12 % van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar. In het Digi-Taalhuis vinden zij begeleiding op maat. Een professionele taalcoördinator verzorgt de intake en begeleidt de taalvrijwilligers die laaggeletterden één op één begeleiden of in een groep. Het Digi-Taalhuis is een laagdrempelige sociale ontmoetings- en werkplek met computerprogramma’s, cursussen voor zelfstudie en boeken in eenvoudig Nederlands. Mensen met een achterstand op het gebied van lezen en schrijven, taal-, reken- en digitale vaardigheden kunnen hun vaardigheden hier beter onder de knie krijgen.

Het eerste Digi-Taalhuis+

In Achtkarspelen wordt het geen gewoon Digi-Taalhuis, maar in de loop van het jaar uitgebreid met een plus-variant. In dit eerste Digi-Taalhuis+ zijn ook leer- en experimenteerruimtes, waar kinderen, jongeren én hun leerkrachten nieuwe kennis opdoen op het gebied van ICT en techniek. Zo kunnen zij mediawijs worden, leren programmeren, vliegen met een drone, een 3D-printer gebruiken en filmpjes maken. Volgens Willem Wouda van Kennislab Noordoost-Friesland staat innoveren en experimenteren met techniek hier centraal.