Collectie Sinterklaasboeken

Gepubliceerd op: 17 november 2020 10:11

Afgelopen donderdag verscheen in de media een bericht dat de Openbare Bibliotheken alle boeken met zwarte pieten uit de collecties hebben gehaald. Graag willen wij dit ophelderen.

Openbare bibliotheken sluiten met hun collectie aan bij de tijdsgeest. Daarvoor is er geen landelijk beleid, bibliotheken besluiten zelf welke boeken ze in huis hebben. Daarbij sluiten bibliotheken aan bij wat lokaal speelt. Sommige bibliotheken kiezen ervoor boeken waarin zwarte pieten een rol spelen in de collectie te houden, sommige bibliotheken verwijderen deze uit de collectie en andere nemen ze op in het magazijn, waaruit ze wel opvraagbaar blijven voor bibliotheekleden. Daarbij kiest iedere bibliotheek zijn eigen tempo. Iedereen die lid is van een bibliotheek kan ook de boeken uit andere bibliotheken lenen.

Als Bibliotheken Noord Fryslân kiezen wij ervoor om boeken met allerlei kleuren piet in de collectie te hebben. We vinden het belangrijk dat iedereen in de bibliotheek boeken kan vinden over het Sinterklaasfeest en over de verschillende vormen waarop dit ingevuld kan worden. Heeft u vragen over het collectiebeleid van de Bibliotheken Noord Fryslân? Dan kunt u contact met ons opnemen. We wensen u alvast een fijn Sinterklaasfeest, mét mooie Sinterklaasverhalen.