Boekenweek 2018 10 t/m 18 maart

Gepubliceerd op: 1 maart 2018 10:14

De Boekenweek 2018 viert de natuur. En het boek natuurlijk. Natuur is alomvattend, overal in en om ons heen. Van de diepste zielenroerselen in de menselijke natuur tot aan de kleinste stadsnatuur. Als Moeder Natuur is zij de oorsprong van het leven. We worden overweldigd door haar grootsheid of voelen ons geborgen in haar rust. We zetten haar naar de hand of strijden om haar behoud. ‘En toch is alles wat we doen natuur’, schreef Leo Vroman. Zijn dichtregel is motto bij het thema van de Boekenweek 2018.

Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk wordt ieder jaar geschreven door een literair auteur die een novelle schrijft. Dit jaar schreef Griet Op de Beeck het boekenweekgeschenk Gezien de feiten. 

Griet Op de Beeck (1973) brak door met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende (2013, Prometheus). Sindsdien heeft zij al drie bestsellers op haar naam staan, die in zes talen zijn vertaald. Met meer dan 700.000 verkochte boeken is zij één van de bestverkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment. De Vlaamse schrijfster was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en De Morgen. Met haar goed bekeken optreden in het tv-programma Zomergasten vorig jaar, veroverde Op de Beeck de harten van vele Nederlandse kijkers en lezers. 

Vertaling in het Fries

Voor het eerst in meer dan negentig jaar is het Boekenweekgeschenk vertaald in het Fries. De reden hiervoor is dat 2018 de stad Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn. Hierbij hoort natuurlijk ook aandacht voor de Friese taal en dus een vertaling van het Boekenweekgeschenk aldus het CPNB, initiatiefnemer van het Boekenweekgeschenk.

Fotografeer de natuur

Tijdens de boekenweek sluiten we aan bij het thema Natuur door vier workshops Fotografeer de Natuur te organiseren. 

Zaterdag 10 maart kunt u de workshop Fotografeer de natuur volgen in Bibliotheek Dronrijp en Bibliotheek Dokkum. Op zaterdag 17 maart wordt de workshop gegeven in Bibliotheek De Westereen en Bibliotheek Harlingen.

Boeklezing en muziek

Naast het thema natuur kunt u kennis maken met schrijfster Jetske Bilker.

Op maandagavond 12 maart komen Jetske Bilker en Hein Jaap Hilardus voor een avondvullend programma naar Bibliotheek St.- Annaparochie. Rondom het Friese boek, hebben Hein Jaap Hilardus, Jetske Bilker, Neeltje Bonnema en Baukje Zijlstra een avondvullend programma bedacht.