Bibliotheek brengt boeken aan huis op Ameland, Terschelling en Vlieland

Gepubliceerd op: 30 april 2020 23:17

De Bibliotheken in heel Nederland blijven gesloten tot in ieder geval 20 mei. Maar de bibliotheken houden de deuren naar lezen, verhalen en kennis wél open. Dat doet Bibliotheken Noord Fryslân bijvoorbeeld door e-books gratis toegankelijk te maken voor iedereen én door een boekenbrengservice op Ameland, Terschelling en Vlieland.

De bibliotheken begrijpen het standpunt van het kabinet: de volksgezondheid komt op de eerste plek. De Vereniging van Openbare Bibliotheken blijft zich samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ervoor inspannen dat bibliotheken zo snel mogelijk weer hun deuren kunnen openen.

Al meer dan duizend bestellingen klaargemaakt
Tot die tijd gaat de bibliotheek door met de brengservice. Deze service is gratis voor leden van Bibliotheken op Ameland, Terschelling en Vlieland. Zij kunnen op ontdekdebieb.nl/corona een aanvraagformulier invullen waarop ze vijf voorkeuren aangeven. Omdat er door de Corona momenteel geen vervoer tussen de Friese bibliotheken is, kunnen leden alleen boeken, tijdschriften en dvd’s uit de eigen vestiging bestellen. De bibliotheekmedewerkers doen hun best om zoveel mogelijk boeken van de aanvraag bij elkaar te zoeken. De medewerkers brengen de boeken vervolgens langs bij de leden. Dit is alleen het geval op Ameland, Terschelling en Vlieland. In alle andere vestigingen is een afhaalservice opgezet. Er wordt ontzettend goed gebruik van gemaakt, er werden al meer dan duizend bestellingen klaargemaakt.

Gratis e-books voor iedereen
Daarnaast biedt de bibliotheek verschillende manieren om online te lezen. Onlangs is de Thuisbieb gelanceerd, via deze app kunnen ook niet-leden gratis e-books lenen. Leden hebben daarnaast via de app van de bibliotheek toegang tot nog meer e-books en luisterboeken. Hier wordt veel gebruik van gemaakt.