Bedrijven Achtkarspelen uitgedaagd om laaggeletterdheid aan te pakken

Gepubliceerd op: 30 januari 2018 14:36

Bedrijven onderschatten vaak hoeveel werknemers moeite hebben met lezen en schrijven. Tijdens een ondernemersbijeenkomst eind 2017 in Surhuisterveen, waar het thema laaggeletterdheid op de agenda stond, schrokken de aanwezigen zichtbaar van het hoge percentage mensen dat niet goed is in taal. Wethouder Sjon Stellinga van de gemeente Achtkarspelen werd opgeroepen bedrijven te bezoeken in de strijd tegen laaggeletterdheid.

Laaggeletterden lopen vaak tegen praktische problemen aan. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het invullen van urenstaten. “Dan blijven ze die uren telefonisch doorgeven. Dat zijn signalen waar u scherp op moet zijn. Het lukt ook niet iedereen om veiligheidsvoorschriften door te lezen”, vertelde projectleider Netty Posthumus van Stichting Lezen & Schrijven tijdens de bijeenkomst. In de DigiTaalhuizen in de bibliotheken van Buitenpost en Surhuisterveen zijn vrijwilligers die deze personeelsleden kunnen helpen.

Fritech Personeelsdiensten uit Buitenpost en de stichting Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA) doen inmiddels mee aan een pilot om mensen beter te leren lezen en schrijven. “Laaggeletterdheid kost geld omdat de werknemers minder goed presteren en er problemen kunnen ontstaan. En jullie kunnen er zelfs iets aan doen”, zei Posthumus tegen de ondernemers. Ze daagde wethouder Sjon Stellinga van de gemeente Achtkarspelen uit om met haar op pad te gaan langs bedrijven om de aanpak van laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.