Allereerste literatuurprijs van Schiermonnikoog groot succes

Gepubliceerd op: 20 september 2018 21:07

Het aantal inzendingen overdonderde Bibliotheek, Kunstgroep SJain en jury, want wat konden ze verwachten van de allereerste literatuurprijs van Schiermonnikoog? In ieder geval geen 255 inzendingen. Werk aan de winkel dus voor de driekoppige jury: cabaretier Bert Visscher, burgemeester Ineke van Gent en oud-bibliothecaris Simone de Boer. Ze beoordeelden álle geanonimiseerde gedichten over de zee. Alle inzenders en in het bijzonder de vijf genomineerden zijn a.s. zaterdag om 16.00 uur uitgenodigd in de Got Tjark op het eiland.

Iedereen kon het eerste halfjaar van 2018 een gedicht insturen over de zee. De zee bulderde, bruiste, denderde, donderde, babbelde, kabbelde, sloeg, zweepte, smeekte, preekte, verwoestte, verontschuldigde zich, omarmde geliefden, speelde met kinderen, schuimde aan voeten, had veel gezichten, ebde en vloeide, maakte volwassen mensen klein en kinderen groot. Kortom, de zee neemt en geeft in de gedichten.

Inzendingen uit binnen- en buitenland
Behalve het thema stond ook de taal vast: Fries, Nederlands of eilanders. Op de oproep van de Bibliotheek en Kunstgroep SJain werd volop gereageerd. 255 gedichten uit binnen- en buitenland stroomden de digitale en fysieke brievenbus van de Bibliotheek binnen. De hoofdprijs is een dinerbon én de Literatuurprijs Schiermonnikoog, een prachtige bokaal. Een wisselbeker, want zo’n deelname vraagt natuurlijk om een vervolg. Dit jaar stond poëzie centraal, volgend jaar wellicht een ander onderdeel van de literatuur.

Beste veertig in een dichtbundel
Om iedereen gelijke kansen te bieden, kregen de juryleden geanonimiseerde gedichten onder ogen. Ze selecteerden vijf genomineerden waarvan er aanstaande zaterdag drie een prijs winnen. Door het hoge niveau kwam de jury maar moeilijk tot een top vijf. Er is daarom besloten de beste veertig gedichten te publiceren in een dichtbundel. Deze bundel wordt zaterdag gepresenteerd.

De literatuurprijs van Schiermonnikoog is georganiseerd in het teken van Leeuwarden-Fryslân 2018.