Nationale Voorleeswedstrijd winnnaars Noordoost-Fryslân

Gepubliceerd op: 7 februari 2019 17:31

Op woensdag 6 februari organiseerde Bibliotheken Noord Fryslân de regiowedstrijd van de Nationale Voorleeswedstrijd in De Colle te Kollum. Kandidaten van 23 basisscholen uit de regio Noordoost-Fryslân namen het tegen elkaar op voor een plekje in de provinciale ronde.

Strijd om provinciale plek
De deelnemers zijn tijdens de voorleeswedstrijd op school voorleeskampioen geworden en streden op 6 februari in De Colle te Kollum voor een plekje in de provinciale ronde. Het ging om scholieren van 23 basisscholen uit Boelenslaan, Buitenpost, Burum, Damwâld, De Westereen, Dokkum, Drogeham, Feanwâlden, Holwerd, Kollum, Midsland (Terschelling), Munnekezijl, Nes (Ameland), Schiermonnikoog, Surhuisterveen en Twijzel. De leerlingen lazen een door henzelf gekozen fragment voor uit een kinderboek.

Officiële jury
De presentatie van de voorleeswedstrijd was in handen van Tjitske van der Velde en Christien van der Meulen, lees- en mediaconsulenten bij Bibliotheken Noord Fryslân. In de jury zaten Arjan Hut (dichter), Martin Scherstra (kinderboekenschrijver), Rena Wagenaar (oud bibliotheek medewerker), Linda de Haan (illustratrice van kinderboeken), Margreet van Deelen (beleidsmedewerker gemeente) en Hanneke Sinnema (lees- en mediaconsulent bibliotheek). In de pauze konden deelnemers en bezoekers genieten van een voorstelling van kinderentertainer Ari C.

Uitslag regionale ronde
Uit de regionale ronde zijn de volgende winnaars naar voren gekomen:

1. Lois Weidenaar van De Lichtbron in Buitenpost
    Eva Mosterman van Kardinaal de Jongschool in Nes (Ameland)
2. Ramona Ploeg van de Nynke van Hichtumschool in Dokkum
    Malin Pheifer van ’t Hunnighouwersgat in Midsland (Terschelling)
3. Silke Meijer van de Professor Casimirschool in Kollum
    Danian van der Mossel van de Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden

Provinciale ronde
Winnaars van de regionale ronde van de voorleeswedstrijd Lois Weidenaar en Eva Mosterman gaan door naar de provinciale ronde op 9 april in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale winnaar mag Fryslân vertegenwoordigen in de landelijke finale op 22 mei 2019 in Schouwburg Amstelveen.

Lezen is leuk!

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en de provincie Fryslân.

 

Op de foto staat de jury (vlnr): Linda de Haan, Hanneke Sinnema, Arjan Hut, Margreet van Deelen, Martin Scherstra en Rena Wagenaar. Vooraan de winnaars Eva Mosterman (l) en Lois Weidenaar.