Gratis magazine voor leden én niet-leden. Haal 'm snel op!

Gepubliceerd op: 14 juli 2020 15:24

In alle vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân ligt een gratis zomermagazine klaar voor leden en bezoekers. Het tijdschrift staat vol interviews, leestips en heel veel puzzels en spelletjes. Het is de tweede keer dat de bibliotheek een eigen magazine uitbrengt. Vorig jaar moest de bibliotheek de oplage verhogen omdat er zoveel vraag naar was. Daarom zijn er dit jaar extra veel gedrukt.

De bibliotheek brengt het tijdschrift uit om meerdere redenen. Als cadeautje voor haar trouwe leden en bezoekers. Maar ook omdat er juist in de zomer zoveel mooie initiatieven rondom lezen zijn. De VakantieBieb-app is daar een mooi voorbeeld van. Met deze app leest iedereen gratis e-books en luisterboeken in de vakantie. Ook wie niet lid is van een bibliotheek dus.

Gastlenen: lenen in elke bibliotheek in Nederland

Ook weet nog niet iedereen dat een lidmaatschap bij één van de bibliotheken in Noord-Fryslân geldig is in elke bibliotheek in Nederland. Juist nu er dit jaar zoveel mensen in eigen land op vakantie gaan is gastlenen, zoals de bibliotheek dit noemt, ideaal. Dat scheelt veel kilo’s aan boeken aan tijdschriften in de koffer. Alleen het bibliotheekpasje is genoeg.
 

Vakantie-lezen: schatzoeken voor gezinnen

Op de achterkant van het tijdschrift staat de vakantie-lezen landkaart. De bibliotheek daagt gezinnen uit op www.vakantie-lezen.nl langs zes landen te reizen. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. Wie in ieder land de opdrachten goed doet, kan de schat vinden én maakt kans op leuke prijzen.
 

Blijven lezen in de zomervakantie is belangrijk

Een deel van het magazine is gericht op volwassenen, en een ander deel op kinderen. Dit laatste om kinderen te stimuleren te blijven lezen in de zomervakantie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het leesniveau van kinderen die de hele zomervakantie geen boek aanraken daalt. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar na de vakantie gaan de lessen gewoon verder op het niveau van voor de zomer. Dan wordt het voor een kind dus extra lastig om de lesstof bij te kunnen benen. Daarom staan er in het magazine puzzels, spelletjes, app-tips en natuurlijk leuke boekentips voor kinderen.
 

Het magazine ligt gratis klaar in de bibliotheken in Buitenpost, De Westereen, Dokkum, Dronryp, Franeker, Hallum, Harlingen, Kollum, Surhuisterveen, St.-Annaparochie en op Ameland, Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog. Voor zowel leden als niet-leden.